Gepubliceerd op: vrijdag 8 februari 2013

Grondstoffen

Gisteren berichtten wij dat Erik Lindner columns gaat schrijven voor de website van Poetry International. Ook dichter, vertaler en essayist Anneke Brassinga gaat aan de slag als columnist. Zij zal dit jaar negen columns schrijven voor De Leeswolf, die zowel in de analoge als de digitale versie van het blad te lezen zijn.

Wie een beetje vertrouwd is met het werk van Brassinga, weet dat ze de lezer zal trakteren op grillige en stilistisch rijke denk- en schrijfoefeningen, die getuigen van een aandachtige en aparte kijk op de wereld van – en dus ook buiten – het boek. Haar eerste column staat nu online en stelt wat dat betreft alvast niet teleur. Bij wijze van appetizer:

Poëzie is verstilling, je kan ook zeggen stagnatie, in het menselijk verkeer dat taal gebruikt als middel voor onderhandeling en dialoog. Poëzie herken je, afgezien van de per dichter wisselende formele kenmerken, aan het zichzelf-genoegzijnde ervan, zoals ook een landschap waar je over uitkijkt of doorheen beweegt geen toelichting nodig heeft dan die van de heersende lichtval — zolang je maar door gewas en gesteente heen, door de tijdelijke vorm van de grondstof heen, de glans en de transparante, levende veranderlijkheid van juist die grondstof blijft zien, zelf onkenbaar en zich alleen uitdrukkend in zijn verschijningsvormen.

Over de auteur

- (1978) is dichter, hoofdredacteur van Parmentier en lid van de redactieraad van DW B. Daarnaast is hij medeoprichter en redacteur van het platform voor literaire kritiek De Reactor, het literair weblog Ooteoote en uitgever bij Perdu.