Gepubliceerd op: zaterdag 9 februari 2013

Elma Drayer doet een Godwinnetje

Op de website van Trouw staat een op zijn zachtst gezegd curieus opinieartikel van Elma Drayer. Daarin betwist zij het recht van kunstenaars als Jonas Staal en de acteurs van Wunderbaum om zich kritisch te verhouden tot onze parlementaire democratie.

Nu ja, ze mogen wel ‘gedurige en hinderlijke kritiek’ geven, maar het ontvouwen van artistieke alternatieven voor ons staatsbestel, nee, dat gaat Drayer te ver. Het gezonde verstand moet zegevieren. En dat zegt: er is geen beter alternatief voor de ‘reëel bestaande democratie’ denkbaar, ook al functioneert die soms gebrekkig.

Wat zij onder het ‘gebrekkig functioneren’ van de neoliberale democratie verstaat uit zich onder meer in een gevloerde wereldeconomie, nakende ecologische rampspoed en een steeds grotere kloof tussen arm en rijk. Een gevalletje collateral damage? De columniste vindt van wel. Ze ziet althans geen reden om de politiek-maatschappelijk status-quo serieus te bevragen en vanuit de kunsten vluchtlijnen te creëren. Zeker niet als daar subsidiegeld (!) mee gemoeid is, zoals in het geval van Staal en Wunderbaum, die tot ergenis van Drayer niet meer ‘neuzelen in de marge’, maar zogenaamd kritiekloos worden ontvangen door kunstkenners.

Deze populistische betoogtrant kennen we zo onderhand wel, maar Drayer doet er nog een schepje bovenop. Met een verwijzing naar Willem Wilminks gedicht ‘Ben Ali Libi’ loodst zij een Reductio ad Hitlerum haar column binnen:

Daarin voert hij ‘een schreeuwer’ ten tonele die ‘een alternatief voor de democratie’ aanprijst. De dichter houdt zijn hart vast voor het ‘paradijs’ dat zulke lieden beloven. Ik doe dat ook.

Met ‘zulke lieden’ doelt ze dus op Staal en het acteurscollectief Wunderbaum. Die zouden volgens haar eveneens streven naar een totalitaire staat of dictatuur à la Nazi-Duitsland. Het moet, geachte Elma Drayer, inderdaad niet gekker worden. Of is uw stukje soms ook een voorbeeld van superieure ironie?

Over de auteur

- (1978) is dichter, hoofdredacteur van Parmentier en lid van de redactieraad van DW B. Daarnaast is hij medeoprichter en redacteur van het platform voor literaire kritiek De Reactor, het literair weblog Ooteoote en uitgever bij Perdu.

Displaying 7 Comments
Have Your Say
 1. Hier het artikel van Robbert van Heuven over Wunderbaum en Staal waar Drayer op reageert: http://www.robbertvanheuven.nl/?p=1063

 2. Dank, Matthijs. Ik zal het linkje nog even in het artikel plakken.

 3. […] 9 februari 2013 – blog Arnoud van Adrichem – ‘Elma Drayer doet een Godwinnetje’ ≈ Energie Share Tweet !function(d,s,id){var […]

 4. Sieger Baljon zegt:

  Kwalijk is vooral dat zij doet alsof zij niet zelf ook mee zou kunnen discussiëren in de nieuwe door Wunderbaum en Jonas Staal gecreëerde fora. Overigens een interessant punt is dat Staal ‘populisten’ uitsloot in een debat en ‘terroristen’ juist een podium wil bieden om niemand uit te sluiten. Ik snap het wel, een interessant debat is gebaat bij mensen die inhoudelijk reageren op wat je zegt, maar toch. Overigens, voor de niet-intellectuelen: wat is een godwinnetje?

 5. Charles Destrée zegt:

  Goeiendag,

  Zou u zo vriendelijk willen zijn aan Elma Drayer te laten weten dat ik graag contact met haar zou willen hebben.
  Omdat ik haar publicaties zo goed vind.

  Ontvangt mijn vriendelijke groet,
  Charles Destrée
  (1926) historicus.