Gepubliceerd op: vrijdag 25 januari 2013

Te koop: Marc Kregting

Marc Kregting houdt een van de interessantste blogs in Nederland bij: de Honingpot. Daar presenteert hij, zoals de subtitel van zijn blog luidt, ‘werk in uitvoering over onderwerpen van de wereld’. De wereld van Kregting beperkt zich alvast niet tot de Lage Landen. Hij surft overal nieuwsgierig rond en lardeert zijn teksten met hyperlinks naar allerhande internetpublicaties uit binnen- en buitenland. Deze links lijken vooral te fungeren als geüpdatete voetnoten: ze zijn niet per se nodig om de tekst te begrijpen, maar bieden klikgrage lezers mediale verstrooiing, zowel ter lering als vermaak.

Het is verleidelijk om nu een eigen voetnootbeweging te maken en nog eens af te dalen in de kruipruimte van de tekst – zoals die vrolijk benut werd door uiteenlopende notenrapers  als Multatuli, Vladimir Nabokov en David Foster Wallace –, maar laat ik mij concentreren op het hoofdmaal, de blog van Kregting. Daar valt genoeg te liken.

Soms nodigt hij zijn lezers uit hem te volgen in zijn uitwaaierende gedachtegang, en met hem mee te schrijven en te denken. Een mooi voorbeeld daarvan is de post ‘Het onvoltooide: een uitnodiging’, waarbij onder anderen Jan Lauwereyns, Hans Groenewegen en Daniël Rovers prettige interventies plegen.

Ook bij de reeks ‘Drempeltje op, drempeltje af’, waarin Kregting reflecteert op zijn spoedig te verschijnen Koffie. Een doeboek, wordt het publiek (impliciet) betrokken. Zo vraagt hij zich hardop af welke wervende citaten de achterflap moeten sieren en welke biografie in mercantiel-promotioneel opzicht het bruikbaarst zal zijn. In de derde aflevering van deze serie biedt Kregting dan wel zijn avatar (de ik- en hij-vorm wisselen stuivertje) zichzelf te koop aan:

Het zou best een goede zaak zijn, wanneer opa de realiteit inziet en een stap terug doet en, reeds voor de finale pirouette, plaatsmaakt voor jongeren van wie er nota bene velen helaas werkeloos zijn. Maar juist omdat het tegenwoordig, getuige het duizelingwekkende aantal faillissementen, lastig is zomaar als ondernemer van start te gaan, kan het verstandig zijn dit schrijverschap uit te bouwen. Ik bied mij bij dezen te koop aan.

Degene die Kregtings schrijverschap wil overnemen moet wel een aannemelijk bod doen, en zich het oeuvre eigen maken. Bij voorkeur natuurlijk onder het genot van een kopje koffie.

Over de auteur

- (1978) is dichter, hoofdredacteur van Parmentier en lid van de redactieraad van DW B. Daarnaast is hij medeoprichter en redacteur van het platform voor literaire kritiek De Reactor, het literair weblog Ooteoote en uitgever bij Perdu.