Gepubliceerd op: dinsdag 29 januari 2013

Seven American Deaths and Disasters

In maart verschijnt er een nieuw boek van de conceptuele dichter Kenneth Goldsmith (1961). In Seven American Deaths and Disasters transcribeert Goldsmith historische radio- en televisie-uitzendingen over nationale tragedies, terwijl die zich ontvouwen. In een reeks prozagedichten laat hij zeven scharniermomenten uit de recente Amerikaanse geschiedenis passeren: de moord op John F. Kennedy, Robert F. Kennedy en John Lennon, de ramp met het ruimteveer Challenger, de schietpartij op de Columbine High School, 9/11 en de dood van Michael Jackson.

We hebben de verslagen van deze cruciale historische momenten en de herhalingen daarvan eindeloos vaak gezien en beluisterd. Misschien inderdaad zelfs zó vaak dat ze inmiddels zijn verworden tot mediaclichés. Maar eenmaal uitgeschreven komen ze ons vreemd voor, alsof we er voor het eerst van horen. Hier vindt u meer informatie over dit boek, waarvan ik alvast een exemplaar gereserveerd heb.

Over de auteur

- (1978) is dichter, hoofdredacteur van Parmentier en lid van de redactieraad van DW B. Daarnaast is hij medeoprichter en redacteur van het platform voor literaire kritiek De Reactor, het literair weblog Ooteoote en uitgever bij Perdu.

Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Jan Pollet zegt:

    Het boek wordt trouwens voorgesteld in het Museum of Modern Art waar Kenneth Goldsmith als eerste de functie van Poet Laureate opneemt. Meer via deze link: http://ooteoote.nl/2013/01/kenneth-goldsmith-wordt-poet-laureate-van-het-moma-video/