Gepubliceerd op: zaterdag 26 januari 2013

Robert (Rabbie) Burns: BBC documentaire (video)

Het publiek verafgoodde de Schotse bard als een popster. Hij evenaarde de heldenstatus van een Beethoven en een Byron. Tijdens het schrikbewind nam Robert Burns stelling tegen slavernij, ongelijkheid en armoede. Burns pleitte voor vrijheid en gelijkheid maar zelf stierf hij als een gebroken man, zo arm als de straat, achtervolgd door schuldeisers.

Dat Rabbie Burns nog altijd gelezen wordt 200 jaar na zijn dood, zegt veel over zijn invloed als dichter van het geloof in een betere wereld.

In de BBC documentaire, Robert Burns: The People’s Poet , gaat O’Hagan dieper in op de controversiële veronderstellingen over deze radicale dichter en onderzoekt hij de verbijsterende dramatische en tragische levensomstandigheden van Burns. (Uit: Dangerous Minds)

Michael Jackson heeft ooit gedichten van ‘Robbie’ Burns op muziek gezet. (The Guardian)

Over de auteur