Gepubliceerd op: woensdag 30 januari 2013

Menno Wigman wint Awater Poëzieprijs 2012

Awater Poëzieprijs 2012

De dichtbundel Mijn naam is Legioen van Menno Wigman heeft de Awater Poëzieprijs 2012 gewonnen. Dat wordt vandaag bekend gemaakt in het nieuwe nummer van poëzietijdschrift Awater. Zesentwintig Nederlandse en Vlaamse ‘beroepslezers’ (poëziecritici, -wetenschappers en –bloemlezers) kozen uit het poëzieaanbod van het afgelopen jaar de bundel die zij het meest waarderen. Mijn naam is Legioen van Menno Wigman, verschenen bij uitgeverij Prometheus, werd met een ruime meerderheid als winnaar verkozen.

De Awater Poëzieprijs is de jaarlijkse poëzieprijs van poëzietijdschrift Awater ter waarde van € 500 . Voor de toekenning van de prijs is een keur aan ‘beroepslezers’ (medewerkers van onder meer De Morgen, NRC Handelsblad, Het Parool, Vrij Nederland, Meander, De Groene Amsterdammer en de Universiteit van Amsterdam) gevraagd een top 3 in te leveren van dichtbundels uit het afgelopen jaar. Aan de hand van deze top 3 kregen de bundels punten toegekend.
Enkele citaten uit de oordelen over Mijn naam is Legioen:

•‘Wat is dit goed! Een gerijpte dichter die almaar scherper, soepeler en nietsontziender wordt. Wigman schrijft regels die je wilt zingen en brullen, op hartstochtelijke wijze.’

• ‘Beste bundel tot nu toe van onze meest vormvaste en klassieke dichter van het moment. Laat weer eens zien dat oude vormen en hedendaagse onderwerpen elkaar niet hoeven uit te sluiten.’

• ‘“Iedereen zijn eigen hel,” schrijft Wigman. Er is geen enkele andere dichter vandaag die ze zo scherp, snijdend kan beschrijven.’

De toekenning van de Awater Poëzieprijs wordt bekendgemaakt in het nieuwste nummer van poëzietijdschrift Awater, dat vandaag verschijnt. In dit nummer tevens een afscheidsinterview met scheidend Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr, een indringende beschouwing van het poëtisch werk van de onlangs overleden schrijver/dichter Bernlef door zijn redacteur Mirjam van Hengel en een interview met Jean Pierre Rawie, die voor het eerst sinds dertien jaar, en na een bewogen periode, een nieuwe bundel publiceerde. Verder in dit nummer nieuwe gedichten van Alfred Schaffer, Els Moors en Jannah Loontjens en de verstripping van een gedicht van Anna Enquist, auteur van het eerste Poëziegeschenk Een kooi van klank.

Op woensdag 6 februari, aan het eind van de Week van de Poëzie, zal de prijs tijdens het Gedichtenbal in de Amsterdamse Stadsschouwburg officieel aan Menno Wigman worden uitgereikt.

Eerdere winnaars van de Awater Poëzieprijs zijn:

2011: Anne Vegter – Eiland berg gletsjer
2010: K. Michel – Bij eb is je eiland groter
2009: Arjen Duinker – Buurtkinderen
2008: Tonnus Oosterhoff – Ware grootte

Over de auteur

- Tijdschrift van De poëzieclub

Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. […] die berig by Ooteoote, die volgende: “De Awater Poëzieprijs is de jaarlijkse poëzieprijs van poëzietijdschrift […]