Gepubliceerd op: maandag 28 januari 2013

Leerzame vragen, grillige antwoorden

Op De Reactor bespreekt Jan-Willem Anker Wonderlijke wapens. Over politiek en literatuur van de Vlaamse schrijver Joris Note (1949). Zo schrijft Anker:

Wat literatuur (en kunst) allemaal vermag, daarover doet Note door het hele boek heen allerlei uitspraken, die nog niet zo eenvoudig met elkaar in overeenstemming te brengen zijn. […] Als ik de auteur goed begrijp, behoort literatuur een politieke act te zijn waarvan je in het beste geval ook iets leert.

Anker heeft bewondering voor de wijze waarop Note verbanden weet te leggen tussen verschillende teksten en auteurs. Maar tegelijkertijd roept het boek bij hem ook de behoefte op om te rebelleren. Lees hier de gehele recensie. Onder de bespreking treft u een kritische reactie van Note.

Over de auteur

- (1978) is dichter, hoofdredacteur van Parmentier en lid van de redactieraad van DW B. Daarnaast is hij medeoprichter en redacteur van het platform voor literaire kritiek De Reactor, het literair weblog Ooteoote en uitgever bij Perdu.