Gepubliceerd op: donderdag 24 januari 2013

Hollands Maandblad, Das Magazin, Terras en Liter in de prijzen + update

Gisteravond lekte via De Contrabas uit dat Hollands Maandblad, Das Magazin, Terras en Liter elk € 25.000 subsidie ontvangen van het Nederlands Letterenfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Dit nieuws zou pas vandaag bekend worden gemaakt in nrc.next. Op de website van Nederlands Letterenfonds staat inmiddels een persbericht:

De commissie die de aanvragen beoordeelde, sprak haar grote waardering uit voor de bezieling en het talent waarmee de redacties de tijdschriften maken, voor hun inspanningen om (collega-)schrijvers, vertalers, kunstenaars verder te brengen, voor hun (vaak) onbezoldigde bijdrage aan de literatuur. Dit in een tijd waarin boekenvak en bladenmarkt in een kritische fase verkeren, het Rijk bezuinigt op cultuur en veel uitgeverijen hun mogelijkheden om in een tijdschrift te kunnen investeren zien slinken. Zoiets vergt bewonderenswaardige geestdrift en veerkracht. De keuze is gevallen op zoveel mogelijk verschillende tijdschriften, die ieder een eigen toekomststrategie hebben.

De keuze van de beoordelingscommissie om niet drie maar vier tijdschriften te subsidiëren is even verheugend als verrassend te noemen. In de oorspronkelijke regeling stond nog vermeld dat de redactie met het kwalitatief beste voorstel een bedrag van € 45.000 zou ontvangen, en de andere respectievelijk € 30.000 en € 25.000.Voelde de commissie uiteindelijk niets voor deze verdeelsleutel, of kon zij het onderling niet eens worden over de winnaar? Ook is het nog onduidelijk waarom de dertien andere aanvragers niet in de prijzen vielen. Hopelijk vinden de afvallers andere middelen om hun periodieken in de lucht te houden. Dat is niet alleen van belang voor de pluriformiteit en continuïteit van het literaire tijdschriftenlandschap, maar voor de literatuur tout court. In de loop van de dag hopen wij u nader te kunnen berichten.

Hierbij alvast een eerste reactie van Toine Donk, redacteur van het jonge Das Magazin:

We zijn erg verheugd. Deze toekenning zorgt ervoor dat we onze activiteiten verder kunnen uitbouwen, bijvoorbeeld met het Das Magazin Festival. We zijn vanaf het begin van de regeling nergens vanuit gegaan. Wij willen een duurzaam tijdschrift waar we de komende jaren mee door kunnen. Daarom blijven we onze gezonde ondernemingszin koesteren. Sommige bladen zullen ongetwijfeld een aanvraag hebben ingediend om het bestaande te behouden; voor ons is het juist om meer initiatieven mogelijk te maken.

Liter, een tijdschrift dat zich vooral richt op christelijk georiënteerde literatuur, licht op de website haar toekomstplannen toe:

De plannen van Liter richten zich op bereik en innovatie. Het tijdschrift timmert binnen een redelijk beperkte doelgroep al vijftien jaar aan de weg, maar de potentie is groter. Daarom richt de redactie zich de komende jaren op een groter bereik en meer abonnees. Digitalisering is daarbij cruciaal. […] Een bijzonder onderdeel van de plannen wordt Kwartliter, een online kwartaaluitgave met daarin bijdragen met een sterk digitaal karakter.

Terras-redacteur Laurens Ham laat weten:

Voor Terras is dit een heel belangrijke toekenning. Het is een bevestiging dat we de anderhalf jaar van ons bestaan goed bezig zijn geweest en het is een aansporing om ons te blijven ontwikkelen. We willen het geld onder meer gebruiken om nieuwe financieringsbronnen aan te kunnen spreken; zo is het de bedoeling om een crowdfunding-project te beginnen en ons abonneebestand te vergroten. Maar vooral is het een manier om een nog mooiere site te maken en prachtige projecten op papier en live te kunnen realiseren.

De reactie van Bastiaan Bommeljé, hoofdredacteur van Hollands Maandblad, staat te lezen op de site van NRC:

Een zonderlinge prijs, maar de bitterballen zijn al besteld. Waarom is er geen winnaar? Verdwaalde de jury wellicht in de eigen toetsingscriteria?

In een mail aan Ooteoote laat Bommeljé verder nog weten:

Overmand door vreugde en vervuld van deemoedige dankbaarheid noteer ik slechts dat de jury niet onthult waarom en op welke gronden men is afgeweken van het wedstrijdreglement (dat zonneklaar voorziet in drie winnaars: eerste prijs € 45.000, tweede € 30.000 en derde € 25.000), terwijl ik met evenveel blijdschap noteer dat de bij de Vereniging Literaire Tijdschriften (Nederland) i.o. reeds begin oktober jl. onderling unaniem vastgelegde weddenschap dat Das Magazin/nrc.nxt (dat ook de exclusieve publiciteitsrechten kreeg, doch zich liet scoopen door De Contrabas) en Terras alsook een papieren tijdschrift tot de winnaars zouden behoren geheel en al is uitgekomen, hetgeen slechts tot meer opgewektheid leidt, hoewel die slechts ternauwernood de verbazing kan dempen over het oordeel van de jury dat de huidige winnaars van meer belang en betekenis voor het letterkundig leven zouden zijn, alsook initiatiefrijker en inspirerender, dan bladen als Tirade, Revisor en De Gids, waarbij ik aanteken dat ik als boekhandelaar vrijwel alle literaire bladen verkoop, hoewel dan weer niet drie van de vier winnaars, omdat elk blad mij even dierbaar is, ofschoon ik veeleer een voorstander zou zijn van een onderlinge wedstrijd op leven en dood, zonder handschoenen, may the best magazine win, dan deze met veel communicatiedeskundigen omgeven uitdeling op onduidelijke gronden van grote bedragen (althans groot voor de literaire bladen, niet voor degenen die andermans geld spenderen).

Over de auteur

- (1978) is dichter, hoofdredacteur van Parmentier en lid van de redactieraad van DW B. Daarnaast is hij medeoprichter en redacteur van het platform voor literaire kritiek De Reactor, het literair weblog Ooteoote en uitgever bij Perdu.

Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. […] vind je op het Letterenfonds, Oote Oote (ook hier), De Contrabas (ook hier) en […]