Gepubliceerd op: dinsdag 15 januari 2013

Het juiste spoor

Het is misschien wel de meest vervloekte en betreurde trein die momenteel rijdt op laaglandse rails: de Fyra. Ondanks alle tirades en litanieën van gedupeerde reizigers wil de Alditrein – die sinds een maandje rijdt van Amsterdam naar Brussel – maar niet punctueel worden, of überhaupt uit de startblokken komen, zoals blijkt uit de droeve dagstatistieken van @Failra. Om nog maar te zwijgen over de hogere tarieven en het weinig flexibele ticket. De opgeheven Beneluxtrein wordt dan ook node gemist.

De realistische optimisten van deBuren en Ons Erfdeel voelen met de treinreiziger mee, en doen de volgende oproep:

Wat wilt u aan ons kwijt over deze kwestie? Reed u vaak met de Beneluxtrein (de ‘Amsterdammer’ of ‘Brusselaar’) en mist u die trein? Heeft u een creatieve oplossing voor het verdwijnen van deze trein? Gaat u nu met de auto in plaats van met de trein? Bent u al bezig met het opzetten van een carpoolnetwerk Vlaanderen-Nederland? Wat zijn uw ervaringen met de Fyra en wat zijn uw ervaringen met het huidige alternatief daarvoor? Voelt u zich gedupeerd en zo ja: waarom?

Wie verslag doet van zijn treinwederwaardigheden, maakt kans op toepasselijke droom- en troostprijzen. Ter inspiratie wijst Ooteoote u graag op dit prettig op stoom komende treingedicht van W.H. Auden (de uitvinder van de rap).

Over de auteur

- (1978) is dichter, hoofdredacteur van Parmentier en lid van de redactieraad van DW B. Daarnaast is hij medeoprichter en redacteur van het platform voor literaire kritiek De Reactor, het literair weblog Ooteoote en uitgever bij Perdu.

Displaying 5 Comments
Have Your Say
 1. Edwin Timmers zegt:

  Beste Arnoud,
  Erg mooi dat treingedicht van Auden. Maar of hij de uitvinder van rap is, valt te betwijfelen. Als rap het draperen van tekst (op een praatzingerige manier)op en rondom een beat of de kadans van een machine, dan is het al veel ouder.
  Hier een link naar een mooie plaat die zegt de wortels van de rap te hebben bijeengebracht: http://www.yazoorecords.com/2018.htm
  Blijft dat er pas rap was toen het rap heette.
  Groeten van Edwin

  • Dag Edwin, dank voor je reactie en de interessante link. De ritmische intonatie van Grandmaster Auden deed mij denken aan rapmuziek. Maar de wortels van deze muziekstijl zullen ongetwijfeld nóg veel ouder zijn. Sommigen brengen rapteksten zelfs in verband met de rapsodieën uit de Oudheid.

 2. Parmentier zegt:

  Als gewezen treinbestuurder , 35 jaar rijdende dienst waaronder 6 jaar thalys (NMBS Reeks C Oostende) en nu al 8 jaar gepensioneerd gewoon reiziger , denk ik dat ze gewoon hun software (van de Fyra) moeten aanpassen en het is in orde. En ik denk nogal dikwijls juist.

  • Beste Hendrik Parmentier, dank voor uw reactie. Sommigen wijten de ellende inderdaad aan de software van de Fyra. Op basis van berichtgeving in de media vraag ik mij af of het überhaupt wel zo verstandig is geweest om met het bedrijf AnsaldoBreda in zee te gaan: deze Italiaanse fabrikant van ‘rollend materieel’ blijkt althans niet zo’n beste reputatie te hebben. Dit zal nog wel een flinke politieke staart krijgen…

 3. […] van Adrichem zette me met de Fyra (!) op het juiste spoor naar This is the night mail, het rappende gedicht van W. H. Auden, in opdracht voor een […]