Gepubliceerd op: woensdag 30 januari 2013

Ester Naomi Perquin wint VSB Poëzieprijs 2013

Ester Naomi Perquin heeft de VSB Poëzieprijs 2013 gewonnen. Dat werd zojuist bekendgemaakt in het VPRO-radioprogramma De Avonden. Perquin kreeg de prijs, goed voor een geldbedrag van 25.000 euro, voor haar dichtbundel Celinspecties. Aan de prijs is ook een glaskunstwerk van kunstenares Maria Roosen verbonden.

De jury, bestaande uit Saskia J. Stuiveling (voorzitter), Maria Barnas, Geert Buelens, Patrick Lateur en Anthonya Visser, roemt ‘de verraderlijk luchtige toon’ en de ‘onvoorspelbare wendingen’ van Perquins derde dichtbundel:

Het taalgebruik is soms soepel als spreektaal, dan weer geraffineerd en virtuoos. De dichter neemt de lezer aan de hand en laat hem net zo gemakkelijk struikelen, wanneer haar woorden dat nodig hebben. […] Als de dichter al een taak heeft, laat het dan die zijn die Perquin zich heeft opgelegd: zichtbaar maken van wat obscuur en meestal verborgen blijft. Dit blijven proberen, ook wanneer je tegen de grenzen van het zichtbare en van de taal aanloopt. In het geval van Celinspecties levert het een bundel op van noodzaak, verlangen en schitterend mislukken.

Voor alweer de negentiende editie van deze prijs waren vijf dichtbundels genomineerd. Ook Vliegtuigmagneet van H.H. ter Balkt, Wijvenheide van Luuk Gruwez, Virtualia. Teletonen van Sybren Polet en Mijn naam is Legioen van Menno Wigman dongen mee. De laatste werd overigens door NRC als winnaar getipt.

De VSB Poëzieprijs 2013 is bestemd voor een bundel Nederlandstalige poëzie, die voor het eerst in boekvorm werd gepubliceerd in de periode van 1 september 2011 tot 31 augustus 2012. Er werden dit jaar vijfenzeventig bundels ingezonden. Vorig jaar ging de prijs naar Jan Lauwereyns voor zijn dichtbundel Hemelsblauw.

Over de auteur

- (1978) is dichter, hoofdredacteur van Parmentier en lid van de redactieraad van DW B. Daarnaast is hij medeoprichter en redacteur van het platform voor literaire kritiek De Reactor, het literair weblog Ooteoote en uitgever bij Perdu.