Gepubliceerd op: donderdag 31 januari 2013

Anne Vegter nieuwe Dichter des Vaderlands‏

Vers van de pers: Anne Vegter is verkozen tot nieuwe Dichter des Vaderlands. Zij neemt het stokje (of de scepter) over van Ramsey Nasr die het ereambt vier jaar lang vervulde.

De benoemingscommissie, die bestond uit Maria Barnas, Arie Boomsma, Arjen Fortuin, Piet Gerbrandy, Kristien Hemmerechts en Mei Li Vos, kwam unaniem tot de voordracht van Vegter. Het persbericht meldt verder:

De commissie noemt haar ‘een uitermate veelzijdig dichter en schrijver wiens maatschappelijk engagement niet nieuw is en met de jaren steeds sterker lijkt te worden’. In haar gedichten heeft Vegter niet de neiging wat dan ook te verbloemen, wat haar poëzie soms ongemakkelijk maakt zonder daarmee ontoegankelijk te zijn. ‘Vanwege haar open blik en indringende taal, omdat zij een brug kan slaan naar theater en beeldende kunst en omdat ze ook kinderen voor zich zal weten te winnen, is Anne Vegter de perfecte Dichter des Vaderlands,’ aldus de commissie.

Anne Vegter wil haar nieuwe functie gebruiken om ‘vrijheid van denken te heroveren en poëzie inzetten als radicaal middel tegen de dominantie van politiek- economisch taalgebruik ten faveure van de verbeelding.’ Energiek gaat ze deze uitdaging aan door het individu op zijn meest persoonlijke manier te laten spreken, door vragen te stellen en onderzoekend te zijn in plaats van mening gevend. Anne Vegter mikt op een brede verspreiding van poëzie met de nadruk op educatieve projecten in combinatie met kritische kunstzinnige acties. Zij zal zich daarbij niet beperken tot de Randstad maar het hele land laten profiteren van haar activiteiten.

Wij feliciteren Anne Vegter van harte met haar benoeming. Later op de dag volgt er meer nieuws.

Over de auteur

- (1978) is dichter, hoofdredacteur van Parmentier en lid van de redactieraad van DW B. Daarnaast is hij medeoprichter en redacteur van het platform voor literaire kritiek De Reactor, het literair weblog Ooteoote en uitgever bij Perdu.

Displaying 1 Comments
Have Your Say
 1. Hier haar eerste gedicht in functie: http://www.nrc.nl/boeken/2013/01/31/gebed-voor-iedereen/

  […] Bemint een land uit een verlangen naar dat land: gebed laat liefde vrij.

  LEVE

  majesteit boven dit krachtenveld. Zo’n spiedend oog over de dijk.

  Het soort alwetendheid ten dienste van het Crisisrijk. Verheft

  in majesteit saamhorigheid tot kunst. Zo dus. O lieve koningin

  die levenslang het hele land voorbij zag gaan, nu mag het zomaar,

  lekker zomaar in de rij gaan staan.

  Hier eentje van daarvoor: http://ooteoote.nl/2012/07/ll27-anne-vegter-ingrid-jonker-in-amsterdam/