Gepubliceerd op: donderdag 20 december 2012

Vrijdag 21 december 2012 in Perdu: Onwetendheid – gethematiseerd in drie verhalen

Aanvang: 20.30 uur. Zaal open: 20.00 uur.

Entree: 10 euro / 5 euro voor studenten, vrienden en stadspashouders

Met: Daniël Roovers, Jeroen van Rooij en Martijn Knol.

Wat doet een ander? Het is vaak onmogelijk om zekerheid te krijgen over de handel en wandel van anderen, terwijl we in veel gevallen daar wel naar verlangen. Iemand wil weten of zijn geliefde vreemd gaat, wat anderen van hem denken, of of hijzelf de capaciteiten heeft om zijn ambities waar te maken.

Volgens de Amerikaanse filosoof Stanley Cavell is deze principiële onzekerheid een drijvende kracht achter veel verhalen. In Othello laat de intrigrant Lago generaal Othello geloven dat zijn vrouw overspel heeft gepleegd. In zijn woede wurgt de moor zijn vrouw in hun liefdesbed. En Marcel, de hoofdpersoon uit À la recherche du temps perdu, probeert in het deel De Gevangene maar zekerheid te krijgen of zijn vriendinnetje Albertine lesbisch is.

De Engelse wetenschapsfilosoof Francis Bacon stelde dat vier soorten problemen een juist oordeel in de weg konden zitten. Onware oordelen kunnen volgens hem ontstaan door persoonlijke vooroordelen, algemene tekortkomingen van de menselijke soort, verkeerde filosofische uitgangspunten, of door spraakverwarring.

Op deze avond lezen drie schrijvers een verhaal voor, waarin steeds één van Bacons problemen centraal staat. De verhalen worden speciaal voor de avond geschreven. Na afloop zullen de schrijver met elkaar spreken over de uitgangspunten van Cavell, over hoe zo’n verhaal tot stand komt, wat er in moet zitten en wat de status is van een concept bij het schrijven van kort, verhalend proza.

RESERVEREN kan hier.

Voor meer over Perdu, klik hier.

Over de auteur

-