Gepubliceerd op: vrijdag 16 november 2012

In Perdu: Het alledaagse object spreekt

Vanavond in Perdu:

Over de leesbaarheid van dagelijkse objecten in een poëtische of artistieke context.

Met: Tine Melzer, Joan Brossa (niet in levende lijve), Kasper Andreasen, Vincent Dams en Bernke Klein Zandvoort.

Het dagelijkse object. We kopen het, gooien het weg, laten het vallen. We liefkozen het, verwaarlozen het, vergeten het en ontkennen er het bestaan van. We begrijpen het, we worden er boos op, geloven er in maar we begraven het ook. Het object controleert ons en wij doen er wederom alles aan om het dagelijkse object te controleren. Zo erg dat we lekker helemaal niets meer hoeven te controleren en onze prullenbak, als een digitaal icoon, in de hoek van een zo plat mogelijk gemaakt beeldscherm verschijnt, juist zodra we hem nodig hebben.

Los daarvan maken sommige kunstenaars hun werk met dagelijkse objecten. Joan Brossa, Tine Melzer, Kasper Andreasen en Vincent Dams plaatsen objecten en woorden buiten hun dagelijkse context, in een ander daglicht. Er ontstaat een ander beeld en daarmee een ander idee. Er ontstaan samenstellingen van objecten en/of letters die een onwrikbare logica in zich dragen: bijna alsof we het kunnen lezen. Visuele gedichten. Een avond over de leesbaarheid van dagelijkse objecten in een poëtische context. Wat maakt objecten leesbaar? Wat maakt ze poëtisch? Waarom zijn ze vaak humoristisch? Maar nog belangrijker: waarom voelen we ervoor? Er zijn veel vragen over dat Ding.

 

Aanvang 20:30 uur; zaal open 20:00 uur.
Entree: 10 euro / 5 euro voor studenten, vrienden en stadspashouders.
Reserveren kan hier.

 

Tijdens de avond zal de film Joan Brossa vertoond worden uit de documentairereeks De onzichtbare film*. Joan Brossa schreef ooit het scenario voor de experimentele, avant-gardistische film Foc al càntir (Vuur in de kruik, 1948). Onder de dictatuur van Franco kon de film echter onmogelijk worden verfilmd. Digna Sinke reconstrueerde met behulp van foto’s, interviews en filmfragmenten de ideeën en het leven van de Catalaanse kunstenaar en dichter, wat resulteerde in De onzichtbare film: Joan Brossa (2008).

*De vierdelige reeks is geïnspireerd op het boek Anthologie du cinema invisible (1995), waarin Christian Janicot onverfilmde scenario’s (‘onzichtbare films’) verzamelde. Naast Digna Sinke deden mee aan de reeks Kees Hin (i.s.m. K. Schippers), Cherry Duyns (over Stefan Zweig) en Rolf Orthel (initiator van het project, over de Russische schrijver Isaac Babel).

Over de auteur