Gepubliceerd op: woensdag 17 oktober 2012

Onbederf’lijk Vers jubileert

Het Nijmeegse poëziefestival Onbederf’lijk Vers bestaat tien jaar, en dat wordt vanavond gevierd met een speciale editie. Uit elk van de  voorgaande edities zal één dichter dit jaar zijn rentree maken op de podia van Onbederf’lijk Vers: Mustafa Stitou, Menno Wigman, Vrouwkje Tuinman, P.C. Hooft-prijswinnaar Tonnus Oosterhoff, Joke van Leeuwen, Tjitske Jansen, Nachoem Wijnberg, Eva Mouton en Ellen Deckwitz.

Ook wijdt het festival een bijzonder podium aan de in 2006 overleden dichter Jeroen Mettes. Mettes (1977 – 2006) was de grootste revelatie van de Nederlandse poëzie in het afgelopen decennium. Hij maakte furore met zijn weblog Poëzienotities. Vijf jaar na zijn dood verscheen, naast zijn nagelaten essays, het omvangrijke prozagedicht N30– de codenaam voor de betogingen van de andersglobalisten in Seattle in 1999. Dit postume werk werd met lof overladen in de Nederlandse kritiek. Mettes ‘nieuwe zinnen’ zijn strijdbaar, erudiet, avant-garde en meedogenloos melancholiek: ‘Het doet denken aan een demonstratie; maar waartegen?’

Op het Jeroen Mettes-podium zullen drie van de meest radicale Nederlandse dichters – Lieke Marsman, Marc Kregting en Saskia de Jong – de poëzie van Mettes tegen het licht houden en voordragen uit zijn werk in ‘Jeroen Mettes niet-ironische minishow’. Na afloop is er het Onbederf’lijk Feest. Meer informatie over het festival, tijden en de locaties is te vinden op www.onbederflijkvers.nl


Woensdag 17 oktober
Tien locaties in de binnenstad van Nijmegen
Aanvang 20.00
Toegang gratis

Over de auteur

- Frank Keizer is dichter, vertaler, redacteur en criticus. Publiceerde in 2012 het chapbook Dear world, fuck off, ik ga golfen bij Stanza en in 2013 Rampensuites bij Perdu, een vertaling van Disaster Suites van Rob Halpern, gemaakt samen met Samuel Vriezen.