Gepubliceerd op: dinsdag 16 oktober 2012

Archief van Franz Kafka wordt vrijgegeven

Dat heeft een Israëlische rechter besloten.

Schrijven Online schrijft:

Het papierwerk werd in 1939 door Kafka’s beste vriend Max Brod meegenomen uit Praag en is sindsdien jarenlang verborgen gebleven. Er is al lang een rechtszaak gaande over het eigendom van de manuscripten, en afgelopen zondag heeft de Israëlische rechter Talia Kopelman-Pardo een besluit genomen.

Het archief wordt nu overhandigd aan de Israëlische Nationale Bibliotheek in Jeruzalem. De bibliotheek heeft laten weten de documenten – duizenden papieren en notitieboekjes van Kafka – online te gaan publiceren.

Lees ook het artikel van Judith Butler – Who Owns Kafka? – over het gecontesteerde archief.

Over de auteur

- Frank Keizer is dichter, vertaler, redacteur en criticus. Publiceerde in 2012 het chapbook Dear world, fuck off, ik ga golfen bij Stanza en in 2013 Rampensuites bij Perdu, een vertaling van Disaster Suites van Rob Halpern, gemaakt samen met Samuel Vriezen.