Gepubliceerd op: donderdag 20 september 2012

Lezend Rwandees worden

Jaap Faber over Duizend heuvels, de nieuwe roman van Koen Peeters:

‘Dit is een roman die vele geschiedenissen, levens, en vooral waarheden wil vertellen.’ Nu is Peeters wel vaker ambitieus, getuige bijvoorbeeld de titel van zijn Grote Europese Roman (2007). Maar waar die ambitie toen nog als een ironische verwijzing naar de ‘Great American Novel’ gelezen kon worden, lijkt het de auteur nu zonder meer ernst te zijn. Rwanda, het land van duizend heuvels, is een onderwerp dat daar ook nadrukkelijk om vraagt. Ook dat past binnen de ontwikkeling van Peeters’ schrijverschap: zijn thema’s worden serieuzer, zijn betrokkenheid wordt groter, de ironie, zo kenmerkend voor veel van zijn werk, latenter. Daarnaast is zijn werk steeds gepolijster en stijlvaster geworden, en zeker wat dat betreft is Duizend heuvels een nieuw hoogtepunt.

Lees verder op De Reactor.

 

Over de auteur

- Frank Keizer is dichter, vertaler, redacteur en criticus. Publiceerde in 2012 het chapbook Dear world, fuck off, ik ga golfen bij Stanza en in 2013 Rampensuites bij Perdu, een vertaling van Disaster Suites van Rob Halpern, gemaakt samen met Samuel Vriezen.