Gepubliceerd op: donderdag 30 augustus 2012

Interactieve collegereeks van Al Filreis over moderne Amerikaanse poëzie

Al Filreis, de presentator van de podcast PoemTalk en een van de initiatiefnemers van PennSound, start via het platform Coursera.org een online collegereeks over moderne, contemporaine Amerikaanse poëzie. ‘This course is a fast-paced introduction to modern and contemporary U.S. poetry, from Dickinson and Whitman to the present. Participants (who need no prior experience with poetry) will learn how to read poems that are supposedly “difficult.”‘

De cursus is gratis, én interactief. Filreis, die zich meermalen uitsprak voor het ‘einde van de lezing zoals we die kennen’, werkt vanuit het seminar-model van zijn podcast: gezamenlijke close-reading, tafeldiscussies waarin verschillende interpretaties voor gedichten aan bod komen, elkaar aanvullen of tegenover elkaar komen te staan. Het gros van de colleges zal deze vorm hebben.

Anders dan bij PoemTalk zullen ook interpretaties van cursusdeelnemers behandeld worden. Hen wordt gevraagd korte essays te schrijven, en deel te nemen aan een discussieforum dat centraal staat in de collegereeks: ‘The discussion forums will be very important in this course — a place to get others’ responses to the poems and to ask questions about concepts you don’t understand.’

De cursus is bedoeld als een introductie, en zal dus veel dichters kort behandelen. Slechts Emily Dickinson, William Carlos Williams, Gertrude Stein en John Ashbery worden uitgebreider besproken.

Bekijk hieronder het introductiefilmpje. Gratis inschrijven voor de collegereeks kan hier.

Over de auteur

- Joost Baars (1975) is dichter, essayist, podcaster, chapbookuitgever en boekverkoper. Zijn gedichten werden gepubliceerd in onder anderen Liegend Konijn, Blue Turns Grey en Revolver. De poëziepodcast VersSpreken (www.versspreken.nl) die hij samen met Matthijs Ponte maakt won in 2010 de nationale prijs bij de European Podcast Awards. Met Halverwege Chapbooks geeft hij op een budget van nul euro chapbooks uit. Hij schrijft over poëzie, film, cultuur en politiek voor onder meer de Poëziekrant en deRecensent.nl.

Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Ik schreef me al in.
    Ben wel benieuwd naar andere nederlandstalige cursisten. Als er na al dat gediscussieer op de fora van de cursus nog tijd overblijft, kunnen we misschien onderling ook een woordje wisselen over de lessen.
    Dus: drop a line when you’re in.