Gepubliceerd op: woensdag 27 juni 2012

Jan Fabre Kerkmeester van de Nieuwe Kerk Amsterdam

Utopia van Jan Fabre bij ArtZuid

Jan Fabre wordt ‘kerkmeester’ in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. Dat meldt Ons Erfdeel. Mooi nieuws. Ik maakte kennis met het werk van Fabre dankzij het prachtige essayboekje Engel van de metamorfose van Stefan Hertmans uit 2002, waarin Hertmans onder andere de these lanceert dat Fabres theaterwerk een onderzoek doet naar de ‘Middeleeuwse mens’, die van vóór de psychologie. Ik ben vooral benieuwd of ik van die mens iets te zien zal krijgen. In ieder geval zal Lancelot te zien zijn. Over zijn positie van “Kerkmeester’ zegt Fabre:

“De Nieuwe Kerk spreekt tot mijn verbeelding. Het is Amsterdams bekendste kerk. Het is de kerk waar het staatshoofd de eed van trouw zweert, waar prinsen en prinsessen trouwen. Kerken hebben voor mij altijd als denkmodel gefungeerd. Het zijn spirituele plaatsen waar het leven simultaan wordt gecelebreerd en uit handen gegeven, in de verwachting van een andere dimensie. Mijn kunst is doordrongen van de metamorfose, een worsteling met en aanvaarding van het gegeven van de dood. De dood niet als eindpunt, maar als overgang naar een nieuw bestaan.”