Gepubliceerd op: maandag 14 mei 2012

Geld = poëzie

Poëzie loont! Onder dat credo ontwikkelden dichter Arnoud van Adrichem en grafisch ontwerpers Cox & Grusenmeyer de mobiele browser GELD, waarmee hardwerkende belastingbetalers hun belastingcenten kunnen terugverdienen door gedichten te lezen. Hoe werkt het? Alle banken in Amsterdam zijn voorzien van duidelijk herkenbare stickers die kunnen worden gescand met een smartphone of tablet. De gedichten die dan zichtbaar worden leveren elk € 0,11 op; een bedrag dat ongeveer overeenkomt met het belastinggeld dat iemand met een gemiddeld jaarinkomen dagelijks kwijt is aan cultuur. ‘Money is a kind of poetry’, stelde Wallace Stevens ooit. Deze applicatie bewijst eens te meer zijn gelijk. GELD kwam tot stand met ondersteuning van het Nederlands Letterfonds en het Mondriaan Fonds, in het kader van het project ‘Poëzie op het mobiele scherm’. Zie voor meer informatie de site van het Letterenfonds.

Over de auteur

- Frank Keizer is dichter, vertaler, redacteur en criticus. Publiceerde in 2012 het chapbook Dear world, fuck off, ik ga golfen bij Stanza en in 2013 Rampensuites bij Perdu, een vertaling van Disaster Suites van Rob Halpern, gemaakt samen met Samuel Vriezen.

Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Marein Baas zegt:

    Heel tof. Het zou mooi zijn als dit wat brede media-aandacht krijgt, dat zou een mooie draai aan het subsidie-debat (kunnen) geven.