Gepubliceerd op: vrijdag 13 april 2012

Welke hersenfilms kijkt Dick Swaab?

‘Naast hun wetenschappelijke of objectieve bestaan hebben de hersenen evenwel ook een cultureel leven, zoals in boeken, films en muziek, waarin inzichten worden verwoord die soms op gespannen voet staan met de ‘officiële’ neurocultuur. Hoe zouden hersenonderzoekers hiermee moeten omgaan?
Als inzichten in boeken, films en muziek op gespannen voet staan met het hersenonderzoek, gaat het om fictie. Dat is natuurlijk geen enkel probleem. Iets anders is dat het hersenonderzoek tegenwoordig ook iets te melden heeft over wat er gebeurt in het brein als we van kunst genieten, de ‘neuro-esthetiek’. Er valt veel te vertellen over hersenen en de kunsten. Er zijn ook uitstekende films over hersenziekten die de werkelijkheid prima weergeven en die ik mijn studenten aanraad in plaats van mijn colleges te volgen.’

Welke dat zijn, leest u in het interview dat Arnoud van Adrichem, Stephan Besser en Frank Keizer met Dick Swaab hadden naar aanleiding van het dossier over neurocultuur dat zij voor literair tijdschrift Parmentier samenstelden.

Over de auteur

- Frank Keizer is dichter, vertaler, redacteur en criticus. Publiceerde in 2012 het chapbook Dear world, fuck off, ik ga golfen bij Stanza en in 2013 Rampensuites bij Perdu, een vertaling van Disaster Suites van Rob Halpern, gemaakt samen met Samuel Vriezen.