Gepubliceerd op: vrijdag 27 april 2012

Vanavond in Perdu: Amortisatie van Jacques Northe

Wat betekent het om onmaatschappelijk te denken, schrijven, leven? Perdu wijdt op vrijdag 27 april een avond aan het werk van de onbekend gebleven Nederlandse schrijver Jacques Northe, en biedt daarmee een bijzondere kennismaking met proza dat na dertig jaar niets van zijn aanstekelijke plezier heeft verloren, en nergens aan actualiteit heeft ingeboet. Ooteoote blikt deze week vooruit met voorpublicaties, interviews en links.

Johan Herrenberg, die vanavond over Northe zal spreken:
Amortisatie is een even intrigerend als irriterend boek. Het trekt zich van de reële lezer niets aan, maar maakt wel telkens de fictieve lezer van een fictieve roman met evenveel klem als heimelijke wanhoop het hof. De reële lezer staat ernaar te kijken en komt langzamerhand in de verleiding zich dan toch maar te vereenzelvigen met zijn fictieve alter ego, al was het maar om het gevaar van afhaken te bezweren. Op dat ogenblik slaat geïrriteerd om in geïntrigeerd, en maakt Northe ons tot de verpleegster van het Droste-effect, en zeker mij – ik ben de inleider van een roman die een inleiding is op een roman, geschreven door een erg aanwezige inleider…

‘Er moet toch een weg zijn naar zo’n boek’, schreef poëziecriticus Rein Bloem, een vroege pleitbezorger van het werk van Northe over Amortisatie, de roman van Jacques Northe die op deze avond centraal staat. In de jaren zeventig verscheen het boek in eigen beheer. Ondanks een interview met Lidy van Marissing in De Volkskrant en de inspanningen van Rein Bloem werd het nergens opgepikt.

Nu is Northe, die altijd onvermoeibaar is blijven doorschrijven aan zijn oeuvre dat zich op radicale wijze met de moderne geschiedenis wil verstaan, weer daar. Zijn Amortisatie is een caleidoscopische roman, die door zijn meeslepende verteltrant, essayistische terzijdes, satirische elementen en ingenieuze compositie meer lezers verdient.

Perdu vroeg een tweetal kunstenaars, schrijver Johan Herrenberg en componist Eric Verbugt, om met de tekst in gesprek te gaan. Dichter en vertaler Han van der Vegt vertolkt enkele fragmenten uit Amortisatie. Zo ontstaat er opnieuw een weg naar het boek van een schrijver die hier zijn literaire comeback maakt.

Vrijdag 27 april, Stichting Perdu
Een onmaatschappelijk gebaar II – Over Jacques Northe
Met Johan Herrenberg, Han van der Vegt en Eric Verbugt
Aanvang: 20:30 | Zaal open: 20:00
Entree: 10 euro / 5 euro voor vrienden, studenten en stadspashouders

Over de auteur

- Frank Keizer is dichter, vertaler, redacteur en criticus. Publiceerde in 2012 het chapbook Dear world, fuck off, ik ga golfen bij Stanza en in 2013 Rampensuites bij Perdu, een vertaling van Disaster Suites van Rob Halpern, gemaakt samen met Samuel Vriezen.