Gepubliceerd op: vrijdag 20 april 2012

Pierre Michon in Amsterdam (Maison Descartes)

Pierre Michon is volgende week voor een paar dagen in Amsterdam (hij treedt op maandag 23 april om 17:00 op in het Maison Descartes.

Op Raster is een interview uit 2000 te lezen vertaald door  Rokus Hofstede:

“De roman weet niet dat hij lukraak voortkabbelt, net als het leven. De roman aapt het leven na. De roman duurt, de roman is duur die van duur houdt. De ontknoping komt in een roman zoals de dood komt in het leven, maar dat kennen we al, wat kan ons dat schelen? (Borges zegt: De roman is een bijgeloof van onze tijd, maar Borges is erg netjes.) De korte vorm, die alleen de kunst naäapt, heeft alleen haar incipit en haar val. Zoals de pijl van de boogschutter alleen wordt bepaald door het besluit van de schutter en het doelwit. De baan van de pijl is een volmaakte glijvlucht tussen die twee: de tekst, of wat daarvoor wil doorgaan. En wat de schilderkunst betreft, hoe zou je haar niet benijden, zij die op hetzelfde moment en in dezelfde hand zijn incipit en zijn val beetheeft?”

Lees ook het Beckett-verhaal van Michon, De twee lichamen van de koning, op Raster.

Over de auteur