Gepubliceerd op: vrijdag 13 april 2012

‘Ik heb een draak in het leven geroepen die ik moet doden’ – Interview Peter Buwalda

Foto: Mikel Buwalda

In het jubileumnummer van Vooys spreken Lars Kloet en Susanne ter Smitten met oud-redacteur en inmiddels bestsellerauteur Peter Buwalda, die in 2010 debuteerde met zijn omvangrijke roman ‘Bonita Avenue’.

Inmiddels is het verhaal dat Buwalda zich voor het schrijven ruim vier jaar afzonderde alom bekend – de schrijver werd sinds de publicatie van zijn debuutroman al door veel gerenommeerde kranten, opinietijdschriften en televisieprogramma’s geïnterviewd. Dat mensen die vier jaar lang lijken te vinden verbaast hem.

De omvang gebiedt dat het zo lang duurt. Elke bladzijde moet even scherp geschreven zijn, terwijl de complexiteit in het geval van lange verhaallijnen kwadrateert. Als je een kort verhaal schrijft blijft het overzichtelijk, maar zo’n groot boek geeft een wirwar van mogelijkheden. Het wordt eigenlijk moeilijker naarmate het boek dikker wordt.

Hoewel de eerste versie van het boek na tweeënhalf jaar af was, besteedde Buwalda daarna nog veel tijd aan het herschrijven en perfectioneren van zijn werk:

Toen ik de eerste versie af had, had ik er een heel optimistisch beeld van, maar toen ik het ging lezen vond ik het verschrikkelijk. Ik heb toen een soort checklist gemaakt waarin alle hoofdstukken apart genoemd werden, en daar had ik rapportcijfers naast gezet. Het beste hoofdstuk was een zesenhalf. De rest was allemaal onvoldoende. Vervolgens ben ik alle hoofdstukken gaan verbeteren. Anderhalf jaar later had ik ze allemaal opgewerkt naar een tien.

Lees het hele interview online op de vernieuwde website van Vooys.

Over de auteur

-