Gepubliceerd op: donderdag 12 april 2012

‘Hoeren, burgers en buitenlui’ – Pieter Steinz

De nieuwe directeur van het Nederlands Letterenfonds Pieter Steinz schrijft in de rubriek ‘In de Kast’ van het jubileumnummer van Vooys dat Een samenzwering van idioten van John Kennedy Toole het bestsellerdom verdient.

Een kapitein met een obsessie voor een witte walvis, een luchtmachtpiloot die probeert te ontkomen aan de luchtmacht, een New Yorkse yuppie met een geheim leven als seriemoordenaar – de Amerikaanse literatuur wemelt van de krankzinnigen en halvegaren. Maar geen romanheld neemt zulke absurde proporties aan als Ignatius J. Reilly, de moddervette en pompeus pratende moraalridder uit de moderne klassieker A Confederacy of Dunces, die in het Nederlands is vertaald als Een samenzwering van idioten.

Ignatius J. Reilly is een nachtmerrie voor zijn omgeving, maar de droom van iedere liefhebber van literaire komedie. Vanuit zijn onbeschrijflijk smerige slaapkamer in een achterbuurt van New Orleans vult hij blocnote na blocnote met polemieken tegen de moderne tijd, die sinds de middeleeuwen zou worden gedomineerd door ‘de goden van Chaos, Waanzin en Slechte Smaak’. Totdat de aartsluie dertiger door zijn overheersende moeder gedwongen wordt om werk te zoeken en een spoor van vernieling trekt door alle lagen van de bevolking van de stad die zo ironisch de bijnaam ‘The Big Easy’ draagt.

Lees het hele artikel online op Vooys.

Over de auteur

-