Gepubliceerd op: maandag 9 april 2012

De Belgische PVDA sprak met Alain Badiou

Solidair, het weekblad van de (Belgische) Partij van de Arbeid (PVDA) had een gesprek met de Franse filosoof Alain Badiou tijdens zijn bezoek begin april aan België:

Een andere “radicale stelling” is dat het kapitalisme een eindig systeem is. Kunt u daarvan concrete bewijzen geven?

Alain Badiou. Het woord eindig kun je op twee manieren begrijpen: het loopt “op zijn einde” en het is “beperkt”. Het einde van iets van die omvang kan lang duren. Ik ga niet beweren dat het kapitalisme morgen voorbij is. Maar ik denk wel dat het de bronnen van zijn eigen creativiteit heeft uitgeput en dat het naar zijn einde gaat. Dat strookt trouwens met de meest strikte marxistische voorspellingen. Marx sprak in 1850 al van een wereldmarkt, maar wat stelde die wereldmarkt voor als je die vergelijkt met die van vandaag?

De dominante klasse is een cynische klasse, alleen maar bezig met haar eigenbelang en zelfs de context van het parlement werkt haar op de zenuwen

De stelling dat de dominante ideologie de ideologie is van de dominante klasse, is zeker juist. Maar een dominante klasse is een klasse die, zeker in zijn begin als opkomende klasse, een cultuur met een zekere universaliteit voortbrengt. Marx stelde zelf vast dat we nog geïnteresseerd zijn in de Griekse tragedies, de grote Franse romans, enzovoorts. Maar vandaag is de creativiteit van de dominante klasse uitgeput. Ze is een cynische klasse, alleen maar bezig met haar eigenbelang, naar mijn mening steeds autoritairder, omdat zelfs de context van het parlement haar op de zenuwen werkt. Dat is het teken dat de grote keizerlijke overheersing intellectueel, politiek, ideologisch en economisch alleen nog maar dingen kan veroveren die al bestaan, maar er geen nieuwe meer kan creëren. En dat kan alleen slecht aflopen: verwoesting van de planeet, oncontroleerbare tegenstellingen, financiële rampen en uiteindelijk oorlog.”

Lees het interview op de website van Solidair.

Over de auteur

Displaying 3 Comments
Have Your Say
  1. Marein Baas zegt:

    Wellicht een overbodige opmerking na lezing van bovenstaande, maar het is goed te weten dat de Belgische PvdA zo links is als de SP bij ons in de jaren ’80.

  2. zo links dat ze zelfs de kiesdrempel (5 %) niet halen