Gepubliceerd op: zaterdag 21 april 2012

City2Cities vandaag van start

Vandaag is de eerste dag van het internationale literatuurfestival City2Cities. Tijdens dit festival is er aandacht voor twee verschillende steden, plus de stad waar dit allemaal wordt georganiseerd: Utrecht.

Dit jaar zijn Praag en Barcelona aan de beurt, vorig jaar waren dat Edinburgh en Stockholm en volgend jaar duikt Utrecht in de literatuur van Lissabon en Berlijn. Rudi Wester, de voorzitter van City2Cities, aan het woord:

‘We richten ons niet uitsluitend op poëzie of op een combinatie van literatuur en popmuziek, maar bestrijken alle verschijningsvormen van de letteren.” Rode draad in het festival

is het thema van ‘de stad.’ De eenentwintigste eeuw is ontegenzeggelijk de eeuw van de stad. Wat betekent het om een stadsbewoner te zijn? En hoe komt de stad terecht in romans en gedichten? City2Cities beantwoordt deze vragen door steeds twee steden in Utrecht op literaire wijze samen te brengen.’

Het programma is via de onderstaande link te bekijken en loopt van 21 tot 29 april. Vandaag opent het festival in de nu al beroemde spiegeltent met optredens van o.a. Martin Šimek, Miquel Bulnes, Hagar Peeters en Mercedes Abad. Abad is een Catalaanse schrijfster die op het moment  writer in residence is in Utrecht. Abad schreef een bundel met vijf erotische verhalen die ter gelegenheid van dit alles in het Nederlands zijn uitgegeven. Nog een kleine tip: morgen om 16:00 treedt Mark Strand op in bovengenoemde spiegeltent.  De komende tijd zal ik af en toe een verslag doorplaatsen van dit grote festival dat, als het even mooi is als vorig jaar, zeer de moeite waard is.

Hollen met je boeltje dus, naar Utrecht!

Bekijk het programma hier.

 

 

 

Over de auteur

- Maarten van der Graaff is dichter. Hij debuteerde in het tijdschrift nY en publiceerde vervolgens gedichten in De Revisor, De Brakke Hond en Kluger Hans en een essay in Deus Ex Machina. Zijn debuutbundel is in voorbereiding. Verder treedt hij regelmatig op en blogt hij op: maartenvandergraaff.blospot.com.