Gepubliceerd op: maandag 12 maart 2012

Verdomme Arbeiderspers, ge kunt beter

[update] De Arbeiderspers heeft de fouten hersteld. Zie hier.

 

Hebt u dat ook? Dat u een boek al bezit, drie keer zelfs, en dat u er dan toch nóg een exemplaar van koopt? Ik wel. Soms. In dit geval kocht ik Louis Paul Boons De Kapellekensbaan. Daar heb ik al een oude pocketuitgave van, maar daar heeft Boon op verzoek van De Arbeiderspers honderdviereneenhalve pagina uitgehaald, omdat anders de rug te dik en te afschrikwekkend werd. Ik heb ook de gezamenlijke uitgave van De Kapellekensbaan en Zomer te Ter-Muren én ik heb de zogenaamde Werkuitgave. Maar wat ik nog niet had was de e-boekuitgave, een euvel waaraan ik ondertussen een mouw heb gepast. Ik lees dikke boeken tegenwoordig liever op mijn e-reader, vandaar. En ik geef binnenkort college over De Kapellekensbaan, nogmaals vandaar.

Maar behalve handig zijn Nederlandse e-boeken voorlopig toch vooral erg slecht. Zo slecht dat uitgeverijen niet moeten zeuren als straks blijkt dat ze ten ondergaan aan illegale kopieën of aan iets anders illegaals waardoor de boekenmarkt instort op de manier waarop het ook de muziekindustrie is vergaan. Aan de prijs ligt het deze keer niet. In plaats van de gebruikelijke €15,95 – hetgeen een schande is – kost de elektronische Kapellekensbaan €9,99. Dat is een prijs die aanvaardbaar is voor een product waar geen grondstoffen en erg weinig manuren in verwerkt zijn. Maar dan moet je niet de indruk krijgen dat er helemaal geen manuren in verwerkt zijn, zoals in dit geval. Toegegeven, de cursieven staan waar ze moeten staan, maar voorts heeft De Arbeiderspers een blind vertrouwen gehad in de ocr-scanner die de pdf van de dertigste druk heeft omgezet naar een tekstbestand. Blind omdat ik me niet kan voorstellen dat er nog iemand naar heeft gekeken. Die scanner heeft het namelijk op zich prima gedaan, maar wist geen raad met de ff-en: ff wordt vv, fi wordt ww, ffi wordt yy en ga zo maar door. Ook Boons curieuze manier van benadrukking – en johan janssens zegt u dat hij er wEl gerust in is – kon de scanner niet helemaal verwerken. Die kleine kapitalen hebben een verdubbeling doorgemaakt, zodat er sprake is van de geMmeenschap en nogal wat zaken die tEe dit of tEe dat zijn.  Je zou denken dat iemand de tekst nog wel even naleest voordat men er iets minder dan een tientje voor gaat vragen aan consumenten die zich verheugen op de meesterlijke roman van Boon, maar niets is minder waar. Ze hebben zelfs de inhoudsgave niet gecheckt: ‘Hier begint dewwnitief het eerste hoofdstuk: Lente te Ter-Muren’ staat er. Een foutje, denk je aanvankelijk. Beetje vreemd dat dat foutje in de inhoudsopgave is blijven staan, maar als dan de juvvrouwen en de oyyciële oyycieren in rijen van drie op je af beginnen te stormen, verandert je stemming snel, enwwn u begrijpt wel dat dIit soort dingen op den duur een tikkeltje tEe irritant worden.

Kijk, Arbeiderspers, zo wordt het natuurlijk nooit wat met de exploitatie van de e-literatuur. Als het officiële product niet deugt gaan mensen op zoek naar minder officiële alternatieven. Die zullen ook wel niet deugen, maar die kosten doorgaans ook geen geld. En ik weet wel dat de e-boekenmarkt te verwaarlozen is. Vorig jaar was het 0.75 % van de totale boekenmarkt. Maar het is erg kortzichtig om zo met dit segment om te springen. Als je pas zorg gaat besteden aan e-boeken als het elektronische lezen een beetje is ingeburgerd, dan hebben de meeste lezers allang andere manieren gevonden om aan boeken te komen.

Wees gewaarschuwd.

En o ja, ik wil graag mijn geld terug.

 

 

Over de auteur

Displaying 4 Comments
Have Your Say
 1. zement zegt:

  Helemaal terecht. Bij Amazon kun je klagen als er veel OCR-fouten in een boek staan, en dat heb ik ook al een gedaan – het was gelukkig nooit zo erg dat ik het gevoel had dat ik echt iets gemist had.

  Het e-boekenbeleid in Nederland is absurd. Ik heb een poos geleden de recente bejubelde vertaling van Duivels als hardcover gekocht, maar wil het boek graag eerst in bed lezen, op mijn e-reader. Nu is dat met DRM sowieso al een heksentoer op een Kindle, maar dan de prijs: €24,50 voor de hardcover, €43,95 voor het e-boek? Excuseert, Athenaeum? Ik weet wel dat er aan een e-boek ook productiekosten verbonden zijn, maar is dat niet wat overdreven?

 2. Lucas Hüsgen zegt:

  Aan e-books zijn ook weinig loonkosten verbonden. Dwz je kunt er mensen werkloos mee maken (drukkers en boekbinders bijvoorbeeld). Ik weet niet of Boon daar nu zo’n voorstander van zou zijn.

 3. Gerda zegt:

  Hoewel dit fouten zijn die niet voor zouden moeten komen, toch een kleine kanttekening.
  U wilt geen 16 euro betalen voor manuren die niet gemaakt hoeven worden volgens u. Dus, zoals u wenst, geen manuren en de prijs kan naar beneden, maar hee! dat levert kwaliteitsverlies op.
  Dát is het grote probleem van de e-boekmarkt: de consument heeft zelf bedacht welke prijs terecht is (en geen ‘schande’), zonder enige kennis van zaken en kosten. De enige kosten die uitgespaard worden bij het maken van een e-boek zijn de druk- en papierkosten. Alle manuren die bij redactie, marketing, vormgeving, zetten, proeven lezen, uitgeven etc gemaakt worden zijn even hoog. En ja, zelfs de distributie van e-boeken kost geld: ze moeten op servers geplaatst en beschikbaar gehouden worden, er moet een betaalstructuur en leveringsmogelijkheid komen en dat verdraaide DRM is ook niet gratis.

  Denkt u hieraan, de volgende keer dat e-boek niet meer ‘mag’ kosten? Die besparing moet ergens vandaan komen.

 4. Dit is het soort redenering dat de uitgeverij naar de afgrond zal drijven. Als er zogenaamd niets is veranderd dan zal de branche er op een gegeven moment wel achterkomen dat de markt gewoonweg is verdwenen omdat niemand nog iets koop. En waar sta je dan met je kwaliteitsverlies (nog even afgezien van het feit dat het opmaken echt wel een stuk gemakkelijker is)? Bovendien klopt het dat de consument zelf heeft bedacht welke prijs terecht is (o heilige marktwerking) namelijk: 0. Met deze aanpak betaalt niemand nog een cent voor zijn e-boeken. Dat lijkt me het grote probleem van de e-boeken. Je moet eerst zorgen dat mensen het als een echt product zien en dat gaat niet als je ver boven de prijs gaat zitten die gevoelsmatig ‘fair’ geacht wordt voor een elektronisch bestandje.