Gepubliceerd op: zaterdag 3 maart 2012

Vanavond: Wormgoor, eerste koude lezing

Vanavond vindt in Amsterdam de ‘eerste koude lezing’ – ofwel de première – plaats van ‘Wormgoor’, het nieuwe epische gedicht van Han van der Vegt.

‘vier tikken op escape en Orf belandt in je greep — zijn voeten en hun doel, het pogen van zijn handen — het valt allemaal onder het bewind van je pink — en vooral zij — Ryddic zijn vrouw — het duren van haar dood is afhankelijk van jou […]’

‘Wormgoor’ is de mythe van Orpheus, bewerkt tot een computergame. En ook de handleiding van een computergame bewerkt tot een gedicht. Van der Vegt is er in 2004 aan beginnen schrijven, en nu is het eindelijk af. Er kwam wat tussen, andere gedichten, een kinderboek, vertalingen, een stuk of wat verhuizingen en vooral verstechnisch geworstel. Maar nu is hij tevreden. En wil hij laten horen wat het geworden is.

Een deel van Wormgoor zal worden begeleid door Jan Frans van Dijkhuizen. Tijdens de lezing zullen er onderwereldse hapjes worden geserveerd en ook zal er drank zijn. De lezing zelf zal ongeveer een uur duren.

 

Over de auteur

- Joost Baars (1975) is dichter, essayist, podcaster, chapbookuitgever en boekverkoper. Zijn gedichten werden gepubliceerd in onder anderen Liegend Konijn, Blue Turns Grey en Revolver. De poëziepodcast VersSpreken (www.versspreken.nl) die hij samen met Matthijs Ponte maakt won in 2010 de nationale prijs bij de European Podcast Awards. Met Halverwege Chapbooks geeft hij op een budget van nul euro chapbooks uit. Hij schrijft over poëzie, film, cultuur en politiek voor onder meer de Poëziekrant en deRecensent.nl.