Gepubliceerd op: maandag 19 maart 2012

Nieuwe reeks: Halverwege Chapbooks

Het is een paradoxale tijd. Economische crisis, politieke crisis, subsidie voor literaire tijdschriften is nagenoeg afgeschaft. Grote uitgeverijen moeten op de kleintjes letten en lijken minder poëzie uit te geven. Begrijpelijk, en misschien niet eens onverdeeld slecht, maar het lijkt alsof het tegenwoordig heel moeilijk is om zonder verlies poëzie uit te geven op papier.

Maar het is juist verbazingwekkend eenvoudig. Tussen 2006 en 2007 schreef Ton van ’t Hof op – dichter en als POD-uitgever een echte early adopter – op de Contrabas al uitgebreid over de kwaliteit en mogelijkheden van self-publishing, en die zijn in de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Zozeer zelfs, dat toen ik onderzocht wat ik moest doen om een klein chapbook van een gedichtenreeks van mijzelf te maken en daarvoor een financieringsmodel bedacht dat even eenvoudig als risicoloos is, ik dacht: dan kan ik net zo goed een reeks gaan maken.

Er verschijnen in het Nederlandse taalgebied te veel boeken, wordt er wel eens gezegd. Ik weet niet of dat zo is, maar ik weet wel dat ik vind dat er te weinig chapbooks verschijnen. Daarom start ik inderdaad met een reeks: Halverwege Chapbooks.

Halverwege Chapbooks zijn kleine, goedkope (€7,95 inclusief verzendkosten) dichtbundeltjes met een min of meer samenhangende reeks gedichten. De beschikbaarheid is zeer beperkt, want de oplage is steeds precies zo groot als de directe vraag. Het werkt als volgt. Er is een mailinglijst. Als er een chapbook op het punt van verschijnen staat, wordt er een mail gestuurd. De ontvangers hebben dan twee weken de tijd om – als ze het willen hebben – €7,95 over te maken. Vervolgens worden er precies zoveel exemplaren besteld bij de POD-drukker als de verkopen toelaten. Daarna is het voorbij, en wordt het boekje nooit meer herdrukt.

Poëzie uitgeven zonder budget: het kan!

In de planning staan chapbooks van ondermeer Samuel Vriezen, Estelle Boelsma en Edwin Fagel. En er staan meer dichters op de rol. Om u op te geven voor de mailinglijst, stuurt u een mail naar halverwegechapbooks@gmail.com. Kosteloos, no-strings-attached – u betaalt alleen als u besluit een chapbook echt te willen hebben. Bij inschrijving ontvangt u onmiddellijk de waarschuwing voor het eerste chapbook (waarvan de bestelperiode tot 1 april loopt), met daarin mijn oorspronkelijke voornemen: een gedichtenreeks van mijzelf.

Over de auteur

- Joost Baars (1975) is dichter, essayist, podcaster, chapbookuitgever en boekverkoper. Zijn gedichten werden gepubliceerd in onder anderen Liegend Konijn, Blue Turns Grey en Revolver. De poëziepodcast VersSpreken (www.versspreken.nl) die hij samen met Matthijs Ponte maakt won in 2010 de nationale prijs bij de European Podcast Awards. Met Halverwege Chapbooks geeft hij op een budget van nul euro chapbooks uit. Hij schrijft over poëzie, film, cultuur en politiek voor onder meer de Poëziekrant en deRecensent.nl.