Gepubliceerd op: woensdag 22 februari 2012

José Saramago-lezing van Harrie Lemmens

Dinsdag 28 februari geeft de Nederlandse vertaler Harrie Lemmens in HETPALEIS de lezing ‘Wie was José Saramago?‘. Op de website van deBuren is alvast een fragment te lezen. Lemmens beschrijft de (profetische) roman Het stenen vlot:

“Ergens in Portual trekt een vrouw een streep op de grond en tegelijkertijd beginnen in de Pyreneeën honden te blaffen, werpt een man een steen in de zee en staat in Spanje een oude man op van zijn stoel. De aarde begint te rommelegn en scheurt onder de Franse grens met Spanje. Langzaam verwijdert het schiereiland zich van het Europese vasteland. Paniek alom, niet alleen in beide landen, maar ook internationaal, zeker wanneer het schiereiland als een groot stenen vlot afstevent op de Verenigde Staten. Er wordt koortsachtig overleg gepleegd, legers staan klaar om in te grijpen, maar dan wijkt het vlot af van zijn koers en drijft naar Latijns-Amerika, om ergens tussen dat continent en Afrika te blijven hangen.

Belachelijk, zei iedereen toen het boek uitkwam, daar heb je die pessimist weer, maar vijfentwintig jaar later rommelt het echt en ontstaat er een barst tussen het Iberisch schiereiland en de rest van Europa.”

Lees verder op deBuren.

Over de auteur