Gepubliceerd op: dinsdag 28 februari 2012

Alfred Schaffer interviewt Leonard Nolens

Het was mij niet bekend maar Leonard Nolens is blijkbaar interviewbaar. Alfred Schaffer legde hem enkele vragen voor op Versindaba. Enkele fragmenten:

“Ik schrijf nooit in kranten en bladen, ik recenseer geen poëzie, ik ben geen criticus en tracht niet echt op de hoogte te blijven van wat er allemaal verschijnt.

Had ik de laatste 10, 15 jaar maar iemand ontdekt die me na aan het hart ligt. Ja, ik weet het, het klinkt onfatsoenlijk, maar ik lees bijna geen poëzie meer. Cioran, een filosoof van wie ik praktisch alles heb verslonden, beweert dat het vruchtbaarder is je buiten je eigen vakgebied te begeven. Dat werkt inspirerender. Luister naar Bach. Lees Paul Claes’ vertaling van Herakleitos. Of spel de jongste Sloterdijk. Bezoek tentoonstellingen van Lucian Freud en Francis Bacon.”

“Het Goddelijke… Het sublieme…  Nu gebruik je wel héél dikke woorden. Ik denk ook niet dat ik daar expliciet naar streef. Wel hoop ik natuurlijk dat ik bijvoorbeeld een paar sublieme liefdesgedichten heb geschreven. Het liefdesgedicht is de meesterproef. Schrijf maar eens een liefdesgedicht zonder je na twee drie versregels belachelijk te maken. Lef dus, lef heb je nodig, inderdaad, een vorm van openhartigheid. Vloeken in de kerk en bidden in de peeskamer. Als een moderne Diogenes uitvogelen hoe brutaal je vrijage met woorden mag klinken zonder echt vulgair te worden. Eerlijkheid is ook in de literatuur een onderschatte deugd.”

Lees het interview op Versindaba.

Over de auteur