Gepubliceerd op: dinsdag 31 januari 2012

VersSpreken #10: Een gebroken rode draad (over Lucebert)

De tiende aflevering van VersSpreken werd opgenomen voor een live publiek in de bibliotheek van Amstelveen. Onderwerp: een gedicht van Lucebert (er is een mooie rode draad gebroken in de ochtend). Meer dan ooit was het zoeken en zwoegen voor de VersSprekers, ditmaal Krijn Peter Hesselink, Hélène Gelèns, Joost Baars en Matthijs Ponte. Veel vragen werden opgeworpen, veel antwoorden gegeven ook, maar naar het antwoord op die ene grote vraag bleef het reiken. Maar zoals het live publiek bijsprong, zo kunt u natuurlijk ook de lege plekken in de conversatie helpen invullen. Reageer, via VersSpreken.nl of hier, als u iets meer of beter weet

Beluister VersSpreken #10 hierboven in de player, of via iTunes. Zie www.versspreken.nl voor het besproken gedicht van Lucebert.

VersSpreken is een podcast over en met gedichten.

 

Over de auteur

- Joost Baars (1975) is dichter, essayist, podcaster, chapbookuitgever en boekverkoper. Zijn gedichten werden gepubliceerd in onder anderen Liegend Konijn, Blue Turns Grey en Revolver. De poëziepodcast VersSpreken (www.versspreken.nl) die hij samen met Matthijs Ponte maakt won in 2010 de nationale prijs bij de European Podcast Awards. Met Halverwege Chapbooks geeft hij op een budget van nul euro chapbooks uit. Hij schrijft over poëzie, film, cultuur en politiek voor onder meer de Poëziekrant en deRecensent.nl.

Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Ik herinner me nog een aanvulling van een dame uit het publiek. Na afloop van de opnames kwam ze met de suggestie dat de eerste twee strofes in het teken van de aarde zouden staan, terwijl de laatste strofe juist in het teken zou staan van de lucht. Dat komt mooi overeen met de stijl. In de eerste twee strofes heeft die iets stevigs en aards, met in elke regel weer een nieuwe duidelijk afgebakende mededeling: er is dit/ er is dat. In de laatste strofe heeft de stijl juist iets bijzonder vluchtigs, met al die enjambementen en over elkaar heen buitelende en in elkaar overlopende beelden. Water en vuur wilde ze er ook nog bij halen. Dan zou je de vier elementen compleet hebben. Maar dat zie ik niet zo…