Gepubliceerd op: zondag 15 januari 2012

Sytze Steenstra over A.S. Byatt en Foucault

Schrijver en filosoof Sytze Steenstra, bekend van zijn monografie van David Byrne Song and Circumstance, heeft op zijn blog een vierdelige reeks geplaatst over ‘Het zwart in de romans van A.S. Byatt‘. In deel 3 is Byatts roman The biographer’s tale aan de beurt, “een intellectuele speurtocht naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van de biografie, in de vorm van een roman. Het is bovendien een onbesliste worstelwedstrijd met Michel Foucault’s filosofische en formalistische krachttoer “De woorden en de dingen“:

“Les Mots et les Choses”, zoals de oorspronkelijke titel van Foucault’s boek luidt, is een extreem ongewone keuze als stof voor een roman. Foucault schreef een uiterst formalistische geschiedenis van de Europese wetenschappen vanaf de Renaissance, met name van de wetenschappen van de natuur, van de rijkdom en het geld en van de taal. Het punt waarom het voor Foucault bij dat alles draait, is dat deze wetenschapsgeschiedenis dient als ondergrond voor wat hij in de ondertitel van zijn boek “Een archeologie van de menswetenschappen” noemt.”De woorden en de dingen” geldt als een van de hoogtepunten van het structuralisme, en met goede redenen. Toch is het ook, zoals Foucault zelf vaak  heeft benadrukt, een anti-structuralistisch boek, een profetie van het verdwijnen van het moderne mensbeeld.”

Lees verder op Sytze Steenstra blog. (met dank aan Hans Kloos voor de tip)

Over de auteur