Gepubliceerd op: maandag 30 januari 2012

Pignon, Shamloo, Sjögren, Lauwereyns, Demets, Larkin, Das Magazin

Het optrekje van de Nabokov’s in Leningrad Oblast. (Meer optrekjes van schrijvers)

*

“Ik geloof dat ik een boek geschreven heb, ik geloof dat het af is.
Ik heb het boek uitgeprint en lees alles na. Er staan veel spelfouten in, die verbeter ik. Ik fingeer alle namen. Eric de Bree wordt bijvoorbeeld Erik de Beer, Mark Buijtenhuijs wordt Marc Buitenhuis, ik wil dat ieder zijn privacy gewaarborgd is.” (Joubert Pignon)

*

Perzisch gedicht van Ahmad Shamloo.

*

De vogeljagers van Lennart Sjögren op Raster.

*

Gedicht/niet-gedicht van Jan Lauwereyns op Raster.

*

De achtjarige Menno Wigman opgewonden van een foto. (Tirade)

*

Paul Demets verwerkt in de bekroonde bundel De bloedplek de traumatiserende geboorte van zijn oudste dochter, die met een ernstige hartafwijking ter wereld kwam. (interview in De Standaard)

*

The Complete Poems of Philip Larkin

*

“Tijdens de uitreiking van de VSB-poëzieprijs 2012 droeg Jan Lauwereyns de tweetalige versie voor zijn gedicht ‘Addertje zonder kop’ uit de bekroonde bundel, zoals die in 2009 als aparte uitgave is verschenen bij Druksel. Daarin vertelt Lauwereyns, regel voor regel afwisselend in het Nederlands en de Japanse vertaling, over de intrigerende en fascinerende adder zonder kop die hij ooit vond in de tuin waar hij toen woonde.

Niet alleen klonk het mengsel van Japans en Nederlands uitermate bezwerend, het was ook een treffende metafoor voor de poëzie, lichtte Lauwereyns toe. ‘Wat is de essentie van deze vondst? Dat je denkt over iets wat er niet is: dat kopje. En dat is volgens mij de kern voor veel poëzie.’ (Knack)

*

Das Magazin, het literair tijdschrift dat doet wat het zelf interessant vindt, zonder de last van een verleden:

 

Over de auteur