Gepubliceerd op: zaterdag 7 januari 2012

Over bokken en tuinmannen

Wist u dat Mario Draghi, sinds november de chef van de Europese Centrale Bank, nog niet zo lang gelden directeur van de Europese afdeling van Goldman Sachs was? En dat die bank, behalve aan het slopen van de wereldeconomie, ook enthousiast heeft meegeholpen aan het opleuken van het Griekse huishoudboekje, zodat de Griekse regering hun land de euro konden binnenloodsen? Dan wist u vast ook niet dat Mario Monti, de door de EU benoemde premier van Italië, als Europees commissaris voor concurrentie zaken met vriendelijke groeten van het commerciële bankwezen de Landesbanken in Duitsland om zeep hielp? En dat hij na die operatie werd beloond met een baantje bij … Goldman Sachs?

Ik gok, dat u dat niet wist. En dan komt, omdat in de Nederlandse media alleen de Peter Verhaars en de Ewald Engelens van deze wereld aan het woord komen, die met veel gevoel voor offensieve retoriek de belangen van hun bankenvriendjes behartigen. Als je echt iets van de crisis wilt begrijpen, dat wil zeggen, hoe economie en politiek werkelijk in elkaar haken, lees dan het interview dat vlak voor het einde van het jaar met Wolfgang Streeck in Die Zeit verscheen.

Over de auteur

- Gijsbert Pols (1980) is publicist en literatuurwetenschapper. Momenteel is hij als wetenschappelijk medewerker aan de Freie Universität Berlin.

Displaying 5 Comments
Have Your Say
 1. Lucas Hüsgen zegt:

  Om het gelinkte artikel te citeren:

  ‘Von solchen Vereinfachungen würde ich die Finger lassen.’

  Het artikel in Die Zeit is ongeveer 10.000 keer afgewogener dan de persoonlijke aanval, die Ooteoote hier plaatst.

 2. GijsbertPols zegt:

  Nogal wiedes. Om van het weidse uitzicht te kunnen genieten, moet je eerst de deur van de gevangenis openbreken.

 3. Lucas Hüsgen zegt:

  Ik vrees dat dit soort inleidingen de gevangenis alleen maar groter maakt.

 4. Ik deel de vrees van Lucas Hüsgen, maar heb ook sympathie voor de agressie van Gijsbert Pols. Wie de onwetendheid mist die de inleiding vooronderstelt, heeft genoeg aan een floret. Intussen heeft ook de knots zijn nut. Misschien was de ‘iron fist in the velvet glove’ het beste geweest.

 5. Gijsbert Pols zegt:

  Misschien heb ik het inderdaad een beetje drastisch verwoord, maar ik vind Streeck evengoed erg uitgesproken in zijn kritiek op politici en economen. Zijn protest tegen versimpeling is een reactie op de interviewer, die stelt dat democratie en kapitalisme zich weliswaar niet altijd even goed verdragen, maar dat democratie niet zonder kapitalisme kan. Vervolgens wijst Streeck er nadrukkelijk op dat het kapitalisme in zijn huidige vorm bezig is de democratie uit te hollen: ‘Die Parteien kennen nur noch die “Märkte”, und die verlangen, dass auch die Opposition ihren Forderungen Vorrang einräumt, sonst verlieren sie das “Vertrauen” und erhöhen die Zinsen.’ Misschien is me iets ontgaan, maar in Nederland heb ik nog geen ‘deskundige’ met enig gezag zoiets horen zeggen. Integendeel, de hoogleraren economie die op televisie de crisis uitleggen, vertellen ons ook doodleuk dat we ons maar te schikken hebben naar wat ‘de markt’ wil. Protest lijkt me daartegen lijkt me meer dan noodzakelijk.