Gepubliceerd op: maandag 23 januari 2012

Jan Campert-prijzen 2011 uitgereikt

Jan Campert

Jan Campert

In de Koninklijke Schouwburg van Den Haag werden gisteren, aansluitend op een hommage aan Hella S. Haasse, de Jan Campertprijzen uitgereikt aan Erik Spinoy, Gustaaf Peek, Benny Lindelauf, A.F.Th. van der Heijden en Stichting Perdu. Alle juryrapporten, dankwoorden en essays werden opgenomen in het jaarboek van de Jan Campert-Stichting, waarin ook een dossier over het 60-jarige dichterschap van Remco Campert. Hieronder het juryrapport en de dankwoorden van Perdu en A.F.Th. van der Heijden.

Juryrapport Jan Campert-prijzen 2011:

De Jan Campert-Stichting, die al meer dan zestig jaar de literaire prijzen van de Gemeente Den Haag toekent, heeft voor 2011 vier schrijvers en een organisatie bekroond.

A. F.Th. van der Heijden (1951), ontvangt de Constantijn Huygens-prijs 2011 voor zijn hele oeuvre. In 33 jaar schrijverschap is A.F.Th. van der Heijden er als geen ander in geslaagd om de wereld met een literaire blik te bezien. In zijn romans en verhalen kan alles literatuur worden. Of het nu gaat om beroemde misdaadgeschiedenissen, krakersrellen, voetbalvandalen of om zijn persoonlijk leven, steeds slaagt Van der Heijden erin om het menselijk bestaan met een scherp oog voor het morele en het tragische te herscheppen als een groots kunstwerk.

Erik Spinoy (1960) valt voor zijn bundel Dode kamer de Jan Campert-prijs 2011 toe. Erik Spinoy schreef een bundel die één experiment is met waarnemingen, van zintuigelijke exotische ervaringen tot het afgesneden zijn van de wereld in een echo-loze dode kamer. Met Dode kamer heeft Spinoy fascinerende gedichten geschreven, waarin de lezer zich beweegt tussen flitsen van herkenning en vervreemding.

Aan Gustaaf Peek (1975) is voor zijn roman Ik was Amerika de F. Bordewijk-prijs 2011 toegekend. Met Ik was Amerika dompelt Gustaaf Peek zijn lezers onder in een deelaspect van de Tweede Wereldoorlog dat voor de Nederlandse literatuur volkomen nieuw is: krijgsgevangenkampen voor Duitsers in de VS. De jury heeft de roman als bijzonder filmisch ervaren en is onder de indruk van de wijze waarop Peek levensverhalen van uiteenlopende figuren met elkaar heeft verstrengeld in een overtuigende vorm. De roman ademt de sfeer van een Amerikaanse road movie: panoramische weidsheid en scenische intimiteit wisselen elkaar af.

Bovengenoemde prijzen worden jaarlijks toegekend. Benny Lindelauf (1964) ontvangt de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs voor jeugdliteratuur 2011 voor De hemel van Heivisj, een overrompelend gelaagd boek dat zich niet onder één noemer laat vangen. Het is een streekroman, een oorlogsverhaal, een coming-of-age-boek en een magisch-realistische roman in één. Lindelauf houdt de compositie kordaat in de hand. De kleurrijke personages en de bijzondere setting zijn springlevend en verbluffend authentiek.

De driejaarlijkse G.H. ’s Gravesande-prijs voor bijzondere literaire verdiensten 2011 gaat naar Stichting Perdu. Deze in Amsterdam gevestigde literaire stichting, die een nationale uitstraling heeft, presenteert in een intiem theater eigenzinnige programma’s, die gekenmerkt worden door een hoge kwaliteit en een internationale blik op ontwikkelingen in de literatuur. Het werk van Perdu getuigt van een liefde voor literatuur (met name voor poëzie) die zich niets gelegen laat liggen aan de waan van de dag.

“In de openingsscène van Plato’s Timeus geeft Socrates zijn gesprekspartners aan zo ingenomen te zijn met het feit dat hij door hen is uitgenodigd met ze in gesprek te gaan dat hij zich voor de gelegenheid feestelijk uitgedost heeft. Verheugd bereidt hij zich voor op het in ontvangst nemen van hun door Socrates als ‘geschenken’ beschouwde woorden. Het geconcentreerde, weloverwogen gesproken en geschreven woord, de kritische redenatie als een geschenk, dat is wat ik wekelijks ervaar als ik in Perdu literaire programma’s meemaak.”

Het hele dankwoord is terug te lezen op de site van Perdu, net als een essay dat Erik Lindner schreef naar aanleiding van de prijs.

Een deel van het dankwoord van A.F.Th. van der Heijden vind je terug op de website van de NOS:

Van laureaat Erik Spinoy werd een filmpje geplaatst op Tzum:

Erik Spinoy leest voor uit Dode kamer from Tzum on Vimeo.