Gepubliceerd op: vrijdag 27 januari 2012

Hendrik Conscience en de Vlaamse revolutie

“Mijn pleegmoeder heeft nooit een boek van Conscience in haar bezit gehad, en ook geen andere boeken, daar had zij geen geld voor. Maar zij kende vele verhalen van Conscience uit het hoofd en zij vertelde er over voor de kleine jongen die stil op een voetbankje bij haar zat te luisteren. En vaak waren daar mensen uit onze buurt bij. Wij zaten dan in de woonkamer-keuken, die langzaam door de avondschemer werd gevuld, met onze voeten op de Leuvense stoof. Het deksel van de vuurpot was wat opzijgeschoven en een rood schijnsel kleurde ons aangezicht en het plafond.”  >> Gaston Durnez  sprak een gedenkrede uit ter gelegenheid van de 200e geboortedag van Hendrik Conscience, ‘de man die zijn (Vlaamse) volk leerde lezen.’ Op Knack.

Over de auteur