Gepubliceerd op: dinsdag 31 januari 2012

Doeschka Meijsing (1947-2012)

“Doeschka Meijsing is gisteravond op 64-jarige leeftijd overleden. Meijsing stierf in haar woonplaats Amsterdam aan de complicaties van een zware operatie.” dat meldt onder anderen NRC Handelsblad. Op de website van NRC zijn al enkele reacties te lezen van critica Elsbeth Etty en Annette Portegies, directeur/uitgever van Querido, aangevuld met filmfragmenten nav  AKO Literatuurprijs 2008 die ze won met Over de liefde.

Op De Revisor is een kort en intiem IM te lezen van Erik Lindner:

“Toen ze mij als kind vroegen wat ik later wilde worden, antwoorde ik: ik wil oom Vincent worden. Bij zijn begrafenis stond Doeschka Meijsing naast me. Ik kende haar niet. Wel haar boek Tijger, tijger, dat ik schitterend vond. Bij de receptie zei ze tegen me terwijl ze tegen een wijnglas tikte: ‘Oppassen hiermee.’ Ze zei het heel streng en bezwerend. En dat ik op hem leek, in tegenstelling tot de rest van de familie. Ik snapte meteen waarom hij haar mocht.” (lees het volledige IM op De Revisor)

Ook Jeroen Vullings schreef een IM op VN:

“Het grote publiek ontdekte haar door De tweede man, de talkshows volgden in 2008 met Over de liefde, bekroond met de AKO Literatuurprijs. Oudere lesbienne wordt verlaten door haar partner, nota bene voor een man – dat is de inzet. In dit verhaal met een hoog sleutelromangehalte wordt de verbeelding ingezet ter verwerking van navrante werkelijkheid: het verlies van een grote liefde, en het verlies van de illusie die liefde heet. Hard en tegelijk liefdevol,  zo schreef ze.

En zo was ze. Ik herinner mij haar  toespraak bij de uitvaart van haar vader. Ze somde liefdevol en onverbiddelijk alles op wat hij niet voor haar gedaan had en waarnaar ze levenslang verlangd had, zoals een dans met hem na haar eindexamen.  Die aanklacht eindigde vergevingsgezind, in het benoemen van wat hij desondanks voor haar betekende. Zo confronterend en kwetsbaar tegelijk zijn, dat kon ze als geen ander in ogenschijnlijk licht proza verwoorden. Die stem zal ik missen.”

 

Op Literatuurplein staat een beknopt overzicht van haar leven en werk.

Ons Erfdeel zet een paar beschouwingen en essays over het werk van Meijsing online.

Over de auteur