Gepubliceerd op: woensdag 11 januari 2012

Anne Vegter wint Awater Poëzieprijs 2011

De dichtbundel Eiland berg gletsjer van Anne Vegter heeft de Awater Poëzieprijs 2011 gewonnen. Dat wordt vandaag bekend gemaakt in het jubileumnummer van poëzietijdschrift Awater. Zesentwintig ‘beroepslezers’ (poëziecritici, -wetenschappers en -bloemlezers) kozen uit het poëzieaanbod van het afgelopen jaar de bundel die zij het meest waarderen. Eiland berg gletsjer van Anne Vegter werd met een ruime meerderheid als winnaar verkozen.
De Awater Poëzieprijs is de jaarlijkse poëzieprijs van poëzietijdschrift Awater ter waarde van €500,-. Voor de toekenning van de prijs is een keur aan ‘beroepslezers’ (poëziecritici, -wetenschappers en -bloemlezers) gevraagd een top 3 in te leveren van dichtbundels uit het afgelopen jaar. Aan de hand van deze top 3 kregen de bundels punten toegekend. Naast de bundel van Anne Vegter werden ook de bundels Leegte lacht van Tonnus Oosterhoff en Lekker dood in eigen land van Frank Koenegracht zeer gewaardeerd.

Enkele citaten uit de oordelen over Eiland berg gletsjer:

•    “Anne Vegters Eiland berg gletsjer is een avontuurlijke, verrassende bundel, geestig en grimmig, poëzie die letterlijk dicht op de huid zit en met lef is geschreven.”

•    “Anne Vegter maakt in Eiland berg gletsjer erotiek menselijk, door er de beschamende, broze, geile en vuile kanten van te laten zien, ook in haar tekeningen.”

•    “Het lezen van Anne Vegters Eiland berg gletsjer is een heftige ervaring.”

•    “De poëzie van Anne Vegter (Eiland berg gletsjer) is hartverscheurend en absurd.”
Poëzietijdschrift Awater viert in het winternummer dat vandaag verschijnt haar 10-jarig jubileum. Op verschillende manieren zal in dit jubileumnummer stil worden gestaan bij deze mijlpaal. Zo zijn 10 dichters (waaronder oprichter Gerrit Komrij en Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr) gevraagd speciaal voor Awater een gedicht te schrijven en maakte de gelauwerde striptekenaar Peter Pontiac een verstripping van het beroemde gedicht ‘Awater’ van Martinus Nijhoff. Tijdens de jubileumborrel van Awater, op 24 januari aanstaande, zal de prijs officieel aan Anne Vegter worden uitgereikt.

Eerdere winnaars van de Awater Poëzieprijs zijn:

2010: K. Michel – Bij eb is je eiland groter
2009: Arjen Duinker – Buurtkinderen
2008: Tonnus Oosterhoff – Ware grootte

Over de auteur

- Tijdschrift van De poëzieclub