Gepubliceerd op: zaterdag 10 december 2011

VersSpreken #9: Hoeveel weten we wel niet, en van wie? (over Willem Jan Otten)

Hoeveel valt er te weten van God? Hoe openbaart Hij zich? Is Zijn onkenbaarheid de hoogste kennis die er over Hem te bezitten valt? Kun je met die kennis pochen? En wat kunnen niet-Christenen met die kennis? Deze en andere vragen komen aan bod in de extra lange aflevering van VersSpreken over een gedicht van Willem Jan Otten uit zijn bundel Gerichte gedichten, die in 2011 bij Uitgeverij Van Oorschot verscheen. Het gedicht staat onderaan deze post te lezen.

Het werd een zeer uitvoerig gesprek tussen VersSprekers Hélène Gelèns, Marianne Kalsbeek, Matthijs Ponte en Joost Baars. De theologie komt (natuurlijk) aan bod, maar ook Victor Kossakovsky, Martinus Nijhoff, Odysseus, Angelus Silesius, Augustinus en Jean-Paul Sartre passeren de revue. En het bidden, want is het gedicht wel een gebed?

Beluister VersSpreken #9 hierboven in de player, of via iTunes. Zie www.versspreken.nl voor het besproken gedicht van Willem Jan Otten.

VersSpreken is een podcast over en met gedichten.

Over de auteur

- Joost Baars (1975) is dichter, essayist, podcaster, chapbookuitgever en boekverkoper. Zijn gedichten werden gepubliceerd in onder anderen Liegend Konijn, Blue Turns Grey en Revolver. De poëziepodcast VersSpreken (www.versspreken.nl) die hij samen met Matthijs Ponte maakt won in 2010 de nationale prijs bij de European Podcast Awards. Met Halverwege Chapbooks geeft hij op een budget van nul euro chapbooks uit. Hij schrijft over poëzie, film, cultuur en politiek voor onder meer de Poëziekrant en deRecensent.nl.

Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Waar ik, en ook mijn gesprekspartners, bij de opname overheen stapte: de slotzin “hij u zou vragen wanneer u kwam.” gaat natuurlijk, zoals bij Augustinus altijd, eerst en vooral over tijd. Hier bondig samengevat: http://tijdlooper.blogspot.com/2010/11/augustinus-en-de-tijd.html