Gepubliceerd op: maandag 26 december 2011

‘Veroverd door een paard’ – Daan Stoffelsen in Vooys

Daan Stoffelsen vulde de rubriek ‘In de kast’ van Vooys 29.4 met een essay over een opmerkelijke overeenkomst tussen Our horses in Egypt van Rosalind Belben en het boek dat dit jaar de AKO-literatuurprijs won, De Nederlandse maagd van Marente de Moor.

Dat paard, daar ging het om, en ook weer niet. Het paard is een motief binnen het krachtenspel van leven en dood, moed en overlevingsdrang dat De Moor creëert, een aanzet tot een existentiële vraag. Je kunt je ook prozaïscher vragen stellen bij de geschiedenis van het paard en de huzaar: was er dan nog cavalerie in die vernietigende loopgravenoorlog? Niet heel lang meer, is een antwoord, en daarmee kom ik op het iets oudere boek in mijn boekenkast dat ik graag onder de aandacht breng.
[…]
Het zijn niet alleen het paard en de naïeve berijdster ervan, of de hoofdrolverwarring die De Nederlandse maagd met Our Horses in Egypt verbindt. Het is ook het obscure van de gegevens, in eenzelfde tijdvak, de indringende aanwezigheid van oorlog, jaren erna nog. Zelfs die vraag van leven, dood en genade verbindt die twee toevallige boeken in één boekenkast.

Lees het hele artikel.

Illustratie: Geesje Kuit

 

Over de auteur

-