Gepubliceerd op: vrijdag 16 december 2011

Gijsbert Pols over het mooie Marxisme van Terry Eagleton

Op De Reactor bespreekt Gijsbert Pols Why Marx was right van Distinguished Professor of English Literature Terry Eagleton.

Uitgaand van de belangrijkste argumenten die tegen Marx in stelling zijn gebracht, probeert Terry Eagleton in Why Marx was right te laten zien hoe vruchtbaar het marxisme voor het politieke denken kan zijn. De belangrijkste vraag die aan het boek gesteld kan worden, lijkt me daarom of Eagleton daarin slaagt. En ik denk dat hij dat doet.

Pols kent een belangrijke rol toe aan de typische Engelse wit van Eagleton:

Behalve kritisch vermogen, ontleent Eagleton ook een zekere nuchterheid aan zijn wit. Marx’ observatie dat de staat niet alleen de belangen van de heersende klasse verdedigt, maar ook neutrale, ja zelfs lovenswaardige functies heeft, legt Eagleton bijvoorbeeld uit door op te merken dat politieagenten die voorkomen dat een bende racisten een Chinees in elkaar schoppen bepaald niet handelen als beschermers van het kapitaal. Om iemand op die manier in zijn politieke vertoog steeds weer contact te zien maken met de realiteit, is een verademing, zeker in een tijd waarin de ‘gewone man’ en de ‘mensen in het land’ alleen nog maar retoriek zijn waarmee politici de verachting voor hun kiezers camoufleren.

Word ook Marxist. Of lees verder op De Reactor.

Over de auteur

- Jeroen van Rooij schrijft. Onder meer 'De eerste hond in de ruimte' (roman, 2010), 'Het licht' (roman, 2012), poëzie in Parmentier en DW B, essays in nY, kritieken op De Reactor en lezingen in Perdu. Hij woont en werkt in Amsterdam.