Gepubliceerd op: vrijdag 30 december 2011

Dochter Ezra Pound daagt fascistische CasaPound voor de rechter

De dochter van Ezra Pound heeft een proces aangespannen tegen de Italiaanse fascistische groepering CasaPound. De 86-jarige Mary de Rachewiltz wil dat de naam van haar vader niet langer gebruikt wordt door de fascistische groepering nadat eerder deze maand twee Senegalezen werden doodgeschoten door een sympathisant van Casapound.

De reden waarom een extreem rechtse groepering de naam van een Amerikaanse dichter draagt heeft alles te maken met het beladen verleden van Pound. Toen hij zich niet langer kon vinden met de politieke beleidslijnen van Wereldoorlog I verhuisde hij van Londen naar Italië waar hij Benito Mussolini verafgoodde. Tijdens WOII betuigde hij zijn steun voor de Italiaanse fascistische leider in radiouitzendingen. Dat werd als verraad  geïnterpreteerd door de VS wat hem een 12 tal jaar internering in de psychiatrie opleverde. Hij keerde later terug naar Italië maar weigerde zijn fascistische ideeën af te zweren. Zo kreeg de man die aan de basis lag van de carrières van James Joyce, T.S. Eliot en ErnestHemingway de reputatie van een notoir fascist.

Ondanks het feit dat Casapound zich distantieert van de moorden blijft dochter Pound erbij dat de organisatie de naam van haar vader niet meer mag gebruiken. “Een politiek gecompromitteerde organisatie als deze heeft geen zaken met de naam Pound. Pound was noch links noch rechts en je moet de Cantos maar eens lezen om dat te begrijpen. Het is ook een kwestie van stijl. Ik heb foto’s gezien van hun kaalgeschoren leider en ik ben allerminst onder de indruk.”  (Bron LA Times)

Over de auteur

Displaying 2 Comments
Have Your Say
  1. Lucas Hüsgen zegt:

    De laatste twaalf jaar van zijn leven vormden voor Pound een diepe existentiële crisis waarin hij alles, wat hij tevoren had gedaan, ten diepste in twijfel trok.

  2. Joost Baars zegt:

    Ze heeft gelijk natuurlijk, maar ik vind die opmerking over stijl hoogst merkwaardig. Was CasaPound okee geweest als ze een nette scheiding hadden gehad en in driedelig pak waren gestoken?