Gepubliceerd op: vrijdag 23 december 2011

Corresponderen over Bolkestein

Odile Heynders en Merijn Oudenampsen lazen De intellectuele verleiding van Frits Bolkestein. In deel een van hun correspondentie richt Heynders het woord tot Oudenampsen: ‘Begrijp jij na driehonderd-en-tien pagina’s waarom de liberale politicus zo dogmatisch is in zijn afwijzen van de intellectueel (die hij overduidelijk zelf wil zijn)? Is er een andere reden dan de psychologische: de belofte inlossen van een nooit voltooid proefschrift?’

Lees Heynders’ brief op De Reactor.

Over de auteur

- Jeroen van Rooij schrijft. Onder meer 'De eerste hond in de ruimte' (roman, 2010), 'Het licht' (roman, 2012), poëzie in Parmentier en DW B, essays in nY, kritieken op De Reactor en lezingen in Perdu. Hij woont en werkt in Amsterdam.

Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Een intellectueel moet zich verre houden van politiek.

    Ja, dat begrijp ik: Een intellectueel is namelijk een problemenmaker met een genuanceerde kijk op de maatschappij. De politicus een troubleshooter, een problemenoplosser. Bolkestein wilde het laatste zijn zo schreef ik in 1999 in NRC Opinie: ‘Een intellectueel moet zich verre houden van politiek’. Daar kon Bolkestein zich goed in vinden, kennelijk. En ja, een proefschrift, daar kun je ook heel goed zonder leven heb ik gemerkt.