Gepubliceerd op: donderdag 22 december 2011

Chanson: het Franse onderbewuste van de Vlaming

Bart Van Loo maakte de Vlaamse (en Nederlandse) harten warm voor het Franse Chanson met zijn schitterende boek Chanson, een gezongen geschiedenis van Frankrijk. Een geschiedenis die nu eens leest als een mijmerend refrein, dan weer als een razende Franse train à grande vitesse.

Uitgever Harold Polis verklaarde het grote succes van Chanson als volgt:

“‘Het succes van Chanson komt niet uit de lucht vallen. Meer nog, ik zou zeggen dat het alleen een kwestie van tijd was. Bart Van Loo heeft het onderbewuste van de Vlaming weten aan te spreken. En dat onderbewuste spreekt dus Frans! (lacht)” (De Bezige Bij Antwerpen)

Over zijn tournée langs de Vlaamse boekhandels zegt Van Loo op zijn blog BleuBlancRouge:

“Overal werd ik warm ontvangen. Van Salvator in Mechelen waar de huispoes tijdens mijn causerie van schoot naar schoot ging en met het kopje begon mee te wiegen bij Alexandrie Alexandra, via de bomvolle boekhandel De Reyghere in Brugge waar zo krachtig werd gezongen dat de voorbijgangers met hun neus tegen de vitrine bleven staan, tot in de nieuwe boekhandel in het oude station van Berlaar waar in totaal elf treinen voorbij kwamen gereden, en Michel Fugain en Charles Trenet dus tot elf keer toe de mond werden gesnoerd.”  

In deze ondertussen al legendarische televisie-uitzending laat hij al zijn Franse duivels los, daarbij aangemoedigd door een dolenthousiaste Jan Mulder:

Over de auteur