Gepubliceerd op: vrijdag 16 december 2011

BN’ers boos op Superlul Henk van Straten

In de categorie ‘nieuwtjes met een hoog WTF-gehalte’: uitgever Lebowski Publishers bericht op hun website dat (Story schrijft dat) bekende Nederlanders boos zijn om de manier waarop ze in Henk van Stratens Superlul geportretteerd worden.

Het boek gaat over een man die alleen vanwege de afmetingen van zijn geslacht de BN-status bereikt. In de roman figureert een aantal werkelijk bestaande BN’ers. Story meldt op gezag van ‘insiders’ dat veel van hen boos zijn, maar niet naar buiten willen treden, omdat het boek dan meer aandacht zou krijgen. Alleen een ontstemde Winston Gershtanowitz laat zich citeren.

Eén opgetrokken wenkbrauw voor het idee dat Gershtanowitz een boek gelezen heeft.

Het verhaal in Story past goed in de manier waarop [uitgever] Van Gelderen Van Straten in de markt zet. De auteur publiceerde Superlul tegelijk met de zwaardere roman Salvador. Omdat het voor een literaire debutant lastig is om aandacht te krijgen, kreeg het merk Van Straten alle aandacht en werd onder meer een 20 minuten durend filmpje gemaakt ter promotie van Superlul.

Een tweede opgetrokken wenkbrauw voor het feit dat Van Stratens eigen uitgever hem een debutant noemt: naast het bericht staan vier (!) afbeeldingen van boeken de Van Straten eerder publiceerde. Verder een hoop gedoe over marketingstrategiën. Nieuws over manieren om zonder inhoud in het nieuws te komen. Superlul moet wel een heel goed boek zijn om het gewicht van al die blabla te kunnen dragen. Of is het de bedoeling dat de ‘zwaardere’ roman Salvador dat doet?

Voor Van Straten is het te hopen dat Winston Gershtanowitz zijn tanden niet wil zetten in een rechtzaak. Wikipedia meldt immers: ‘In 2009 werd Gerschtanowitz, samen met Chantal Janzen, uitgeroepen tot BN’er met het mooiste gebit.’

Voor wie er geen genoeg van kan krijgen: hiero.

Over de auteur

- Jeroen van Rooij schrijft. Onder meer 'De eerste hond in de ruimte' (roman, 2010), 'Het licht' (roman, 2012), poëzie in Parmentier en DW B, essays in nY, kritieken op De Reactor en lezingen in Perdu. Hij woont en werkt in Amsterdam.

Displaying 3 Comments
Have Your Say
  1. Als je met een titel als Superlul kunt scoren, misschien moeten we ons hier dan maar omdopen in Klootekloote.

  2. Jeroen van Rooij zegt:

    Kloote kloote koe.

  3. Jurgen Eissink zegt:

    Oote oote doei.