Gepubliceerd op: woensdag 21 december 2011

Beeldverhaal Koenraad Tinel in de nieuwe DW B

Het decembernummer van Dietsche Warande en Belfort is gewijd aan het veelkoppige monster dat beeldverhaal heet.  Internationale schrijvers/tekenaars mogen hun kunsten vertonen onder de gemeenschappelijke titel Zzzzzzz de laatste graphic novel.

Achter een tweede cover onderneemt beeldhouwer-tekenaar Koenraad Tinel een nieuwe ‘briljante poging’ om de fragiliteit van het geheugen te counteren. Eddy is een integraal beeldverhaal van 64 intense pagina’s van de meester van de herinnering, dat zo menselijke labyrint van woord en beeld.

“In Eddy verbeeldt Koenraad Tinel (1934) het Pajottenland zoals hij het zag veranderen in de tweede helft van de twintigste eeuw. Een weerbarstige tijd in een fel evoluerende samenleving. De boerenstiel begint aan bloedarmoede te lijden door de belofte die het moderne stedelijke leven in zich houdt. Tegen die achtergrond schetst Koenraad Tinel in harde en zachte, beweeglijke en verstilde beelden het intieme portret van een jonge boer.”  Meer op DWB

“Koenraad Tinel komt uit een ‘zwarte’ familie. Zijn vader had sympathieën voor Hitler en een rotsvast geloof in de Nieuwe Orde. Koenraad was zes toen de oorlog uitbrak. Na de landing in Normandië sloeg de familie op de vlucht naar Duitsland. Als opgejaagd wild vluchtten ze van de ene plek naar de andere. Een emmer die Koenraad in het bos had gevonden, de scheisseimer, ging overal mee naartoe. Over die periode maakte Tinel 240 tekeningen die gebundeld werden in het gelijknamige boek.” (Cobra). Hierna een interview uit 2009 naar aanleiding van het verschijnen van Scheisseimer:

Over de auteur

Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Als u een jaarabonnement 2012 op DW B + het decembernummer met Koenraad Tinel wilt winnen, ga dan snel naar http://www.deburen.eu/nl/nieuws-opinie/detail/je-moet-je-leven-veranderen!