Gepubliceerd op: dinsdag 18 oktober 2011

Slavoj Žižek komt naar Bozar!

Slavoj Žižek komt naar Brussel voor een exclusief optreden in de grote zaal van het Paleis voor Schone Kunsten. In zijn toespraak tot het publiek van de Europese hoofdstad, getiteld ‘The Struggle for European Legacy’, neemt hij nieuwe stellingen in over de politieke, culturele en economische toekomst van Europa. Een niet te missen gelegenheid om deze grootheid aan het werk te zien! De avond wordt ingeleid door de Belgische filosoof Frank Vande Veire.

Maandag 28 november in Bozar. Reserveren aangeraden. Hier.

Slavoj Žižek kwam onlangs de occupy movement in New York toespreken. Tot Carel Peeters’ grote verbazing werd het geen opruiend betoog:

“Verbazingwekkend was dat Slavoj Zizek zijn toespraak in New York helemaal in het teken van de gematigdheid had gegoten, alsof hij zichzelf eerst had toegesproken om nu eens niet met zijn geliefde revolutionair Vladimir Iljitsj Lenin voor de dag te komen. Er lag ons nog ‘a long road ahead’, zei hij en we moesten ‘geduld’ hebben en ons afvragen ‘wat voor soort nieuwe leiders we willen’. Je zou denken dat Zizek daar wel eens eerder over had gedacht in een van zijn talloze dikke boeken. Maar nee, Zizek wist het nog niet. Dit was al verrassend, nog verrassender werd het toen Zizek ineens tegen het einde het Christendom tevoorschijn toverde. Of  zijn toehoorders wisten wat het Christendom was? ‘Dat is de Holy Spirit’, zei hij. ‘En wat is de Holy Spirit? Dat is de gemeenschap van gelijke gelovigen die met elkaar verbonden zijn door de liefde.’ De Holy Spirit bevond zich daar, in het park, en niet in Wall Street, zei Zizek. Hij bedoelde het serieus.”  (meer op VN)

Zizek speelt ook de hoofdrol in de nieuwe film The Pervert’s Guide to Ideology die begin volgend jaar in roulatie komt. Op The Guardian kan je de sfeer proeven tijdens de opnames.

Over de auteur