Gepubliceerd op: zondag 30 oktober 2011

Pleidooi voor ontlettering op Alphavillle

“Met het vallen van de blaren schuiven belezen Vlamingen weer in dichte drommen naar Antwerp Expo om nog slimmer, nog meer belezen te worden, en een glimp op te vangen van hun schrijvende halfgoden die zich voor één keer tussen de meute begeven. Hoewel er overal ter wereld boekenbeurzen plaatsvinden –denk aan de fameuze beurs van Peking, waar ons aller David Van Reybrouck zo opgetogen over was ondanks het toegangsverbod voor dissidente schrijvers-, zie ik die Antwerpse beurs toch als een typisch Vlaams kuddefenomeen, een teken van volgzaamheid en conformisme.”

Op Alphavillle houdt Johan Sanctorum een fascinerend ‘pleidooi voor ontlettering‘ onder het motto ‘Boek.0.’ In zijn typische provocerende stijl hekelt Sancturom het boek als een relict uit een voorgoed voorbije tijd, de tijd dat religieuze dogma’s het voor het zeggen hadden. Met de algemene verspreiding van het internet is een nieuwe leescultuur ingezet:

“De zogezegde verloedering van de taal bij de jeugd, via het chatten en SMS-en, zou men als een spontane deconstructie kunnen opvatten van een literair kolonisatieproject dat ergens bij Gutenberg begon. De “domheid” is niet dom, ze is vooral een weigering om de tekst te accepteren zoals hij er staat. Men kan verontwaardigd zijn over van alles en nog wat, maar in laatste instantie moet de taal heruit gevonden worden, en dient de tekst “ontlezen”. Onbegrip, vervorming, analfabetisme, dislexie, dialect, allerlei niet-reguliere idiomen, taalfouten: tegelijk is het zich uitschrijven,- uit de monotheïstische bijbelcultuur die ons nog steeds domineert.

Het internet is een nuttig middel (maar meer ook niet) om dat tweevoudig proces van het ontlezen en het uitschrijven te faciliteren. Alleen het dagboek zou deze boekenverbranding kunnen overleven, als een neerslag van het persoonlijk geheugen, waar geen lezer zaken mee heeft, tenzij, op zeldzame “uitgelezen momenten”, een zielsverwant, en daar is geen boekdrukkunst of boekenbeurs voor nodig.

Met de verdwijning van het boek, als fetisj en cultuurobject, verdwijnt ook de klassieke school (schola, scholastiek: ook die is theologisch), en wenkt een nieuw bestaan van de buitenstaander, dilletant, analfabeet, dagboekschrijver, zondagsschilder, dienstweigeraar, maker van onbestaande kunstwerken, reiziger, grensbewoner. Dit gaat over nieuwe naaktheid, naïviteit en levenslang beginnen. Domweg. “

Op Alphavillle (met een filmpje ‘Twenty ways religious cults misread the bible‘)

Johan Sanctorum roerde zich onlangs ook al op Alphavillle naar aanleiding van de Beyoncé-Rosas kwestie.

Over de auteur

Displaying 3 Comments
Have Your Say
  1. De radicaliteit druipt er weer vanaf. Vraag me wel af waarom deze bivakmutsdragende ras-technocraat zijn onthullingen op het belegen medium van de ‘weblog’ moet doen. Weg met het boek! Lang leve het smsje! Mag ik nog een glaasje appelsap, barman?

  2. jjpollet zegt:

    reageren op Alpavillle mag. Er is vast nog een login beschikbaar.

  3. Ik kijk wel uit, de typisch oubollige postmodern heeft als discussiestrategie de halve wikipedia te kopieren en plakken, en dat is in zulke contreien meestal al afdoende om als intellectueel door het leven te kunnen- dat en dat vluegje pseudo-radicaliteit dat we nog uit de kunstacademie-manifesto’s kennen. Daar tussen gaan posten is net zoiets als bij Jan Pollet iets meer dan oppervlakkige belangstelling voor alles wat hip lijkt verwachten.