Gepubliceerd op: vrijdag 30 september 2011

Tom McCarthy: interview + video

Interview met Tom McCarthy over zijn roman C:

‘Literatuur gaat altijd over communicatie, transmissie en receptie. Wanneer je Finnegans wake van James Joyce leest, is het net alsof je zit te draaien aan de zenderknop van een radio, waarbij je steeds andere stemmen hoort. Ik zie schrijvers als wezens met antennes. Ze ontvangen signalen, geluiden en lawaai. De ideale schrijver filtert de tekst uit het lawaai dat er overal is. Eigenlijk gingen schrijvers altijd al zo te werk. Kijk maar naar Shakespeare, die samplede uit de teksten van Ovidius, Petrarca en Lucretius. Hij is een prachtig voorbeeld van een schrijver met antennes.’ (De Standaard)

Bekijk ook deze video met McCarthy over literatuur en geweld:

Over de auteur